Hoe een biotechnologiebedrijf van bij ons de gezondheidszorg betaalbaar maakt

Hoe een biotechnologiebedrijf van bij ons de gezondheidszorg betaalbaar maakt
Hoe een biotechnologiebedrijf van bij ons de gezondheidszorg betaalbaar maakt

Univercells, Charleroi

Hoe Univercells, een biotechnologiebedrijf uit Gosselies, erin slaagt om de prijs van het poliovaccin door 10 te delen? Dankzij het gebruik van nieuwe technologieën optimaliseert het de uitrustingen en producten en daalt de productiekost van vaccins en geneesmiddelen. En het bedrijf wil nog verder gaan.

“We willen het mogelijk maken om goedkopere geneesmiddelen te produceren. We ontwikkelen nieuwe procedés en productie-units waarmee we de uitrustingen en nodige infrastructuren aanzienlijk kunnen verkleinen,” vertelt Marie Jourdan, verantwoordelijk voor de communicatie bij Univercells.

Univercells reikt geïntegreerde oplossingen, hoogtechnologische basisuitrustingen en -producten aan fabrikanten aan die voldoende flexibel zijn om zelf een hele reeks goedkopere geneesmiddelen te kunnen maken.

Univercells-vaccin-equipement-commercialisation
Univercells werkt een oplossing uit die biologisch materiaal, maar ook de uitrusting en diensten omvat om de commercialisatie te begeleiden

Revolutionaire productie van geneesmiddelen

Net zoals een recept wordt een geneesmiddel in verschillende stappen gemaakt met grondstoffen en benodigdheden. Univercells innoveert dus op deze drie vlakken om het productieproces te optimaliseren. Het mikt daarbij op een samenwerking tussen engineering en biologie.

Enerzijds intensifiëren biologen en specialisten in de biotechnologie het productieproces, waaronder celkweek, virale productie en purificatie. Anderzijds optimaliseren scheikundigen de uitrusting en hardware. Zo verkleinen ze de isolator, zorgen ze dat er minder water nodig is en optimaliseren ze de gistingstanks.

Om de productie van geneesmiddelen te optimaliseren, moet zowel het materiaal als het productieprocedé verbeterd worden

Dit productieprocedé ontketent een heuse revolutie in de farmaceutische industrie. Vroeger waren farmaceuticabedrijven de voornaamste producenten van geneesmiddelen en konden ze dus zelf de prijzen vastleggen. Voortaan kunnen lokale spelers (biofarmaceutische en farmaceutische bedrijven, instellingen en onderzoekscentra) ze zelf produceren met de productie-units van Univercells. Omdat er minder kapitaal vereist is, kunnen er efficiënter kwaliteitsvolle geneesmiddelen geproduceerd en verkocht worden.

vaccin-optimiser-coutHet productieproces van het vaccin wordt geoptimaliseerd en goedkoper gemaakt

Bedrijven uitrusten en begeleiden

Naast het installeren van de uitrusting leidt Univercells de teams op en begeleidt het de klanten bij de productie en lancering van de biogeneesmiddelen. Zo innoveert het bedrijf op twee niveaus en combineert het rentabiliteit en doelgerichtheid met sociale finaliteit.

Univercells investeert samen met de klant in het globale productieproces van geneesmiddelen. “De klant geniet van een lage startinvestering en kan zo een goedkopere fabriek voor biogeneesmiddelen bouwen en zijn producten sneller en met minder risico’s op de markt brengen. De samenwerking loopt het hele proces lang door,” vertelt Marie Jourdan.

Univercells helpt geneesmiddelenproducenten met een goedkopere uitrusting, productie en commercialisatie van producten

Het eerste prototype van een kleine infrastructuur voor de productie van het poliovaccin wordt in januari 2019 geïnstalleerd

Onmiddellijke erkenning voor een idee van de toekomst

Het biofarmaceutische bedrijf was meteen een schot in de roos. Het werd in 2013 opgericht door Hugues Bultot en José Castillo en startte zijn activiteiten op in 2015, in de laboratoria van de ULB. Voor zijn innoverende projecten kon het al vrij snel rekenen op de steun van het Waalse gewest.

In 2016 haalde het een subsidie van 16 miljoen dollar binnen van de Fondation Bill & Melinda Gates (eerst 12 miljoen, daarna nog eens 4 miljoen) om een vaccin tegen polio te ontwikkelen. “Deze steun stelde ons in staat om onze technologie te ontwikkelen, internationale bekendheid te verwerven en uiteraard ook om het polioproject tot een goed einde te brengen,” aldus Marie Jourdan. Univercells werkt voor zijn project samen met twee andere bedrijven: Natrix Separations (Canada) en Batavia Biosciences, (Nederland), beide gespecialiseerd in vaccins.

Er volgden nog meer subsidies en investeringen om het project te ontwikkelen. In 2017 werd er voor 3,1 miljoen euro en in 2018 voor 16 miljoen euro aan fondsen geworven. Begin 2018 kende het Service Public de Wallonie een financiering van 2,4 miljoen euro toe.

In minder dan 5 jaar tijd nam Univercells een hoge vlucht. Momenteel stelt het bedrijf ongeveer 100 mensen te werk, verdeeld over drie sites in België, de Verenigde Staten en India. Een dertigtal mensen werkt in Gosselies in de gezondheidsincubator aan het biologische plan. In Nijvel zijn 25 mensen begaan met de vernieuwing van de technische engineering en een vijftiental werknemers beheert de financiën en administratie in Brussel.

entreprise-équipement-univercells-vaccin
Talloze bedrijven kunnen voortaan vaccins produceren dankzij de uitrustingen van Univercells

Een veelbelovende start voor Univercells

Vandaag staat Univercells vooral bekend om zijn poliovaccin. Naast dit vaccin ontwikkelt het biotechnologisch bedrijf ook andere vaccins en monoklonale antilichamen. Er werden al meerdere contacten gelegd met internationale klanten om die op de markt te brengen.

In België loopt ook nog een project rond een nieuw gebouw om de activiteiten uit te breiden.

Het bedrijf zit in de lift en geldt als een belangrijke speler binnen de sector.

 

Contact :
Univercells
Rue Auguste Piccard 48
6041 Charleroi
+32 (0)2 31 88 348
info@univercells.com
http://www.univercells.com/

©Video/Reed & Jérôme Gobin

***

Veni Vedi Vegan, de favoriete snackbar van Sarah

Sarah Beck werkt bij Univercells en woont sinds kort in de metropool. Ze kuiert graag door het centrum, dat op 10 minuten van haar werk ligt. Samen met haar collega ontdekt ze er gezellige plekjes zoals snackbar Veni Vedi Vegan, tussen Rue de Dampremy en Place de la Digue. “De gerechten zijn lekker. Ik hou niet zo van sandwiches, maar ze bieden genoeg alternatieven,” zegt Sarah Beck.

Veni Vidi Vegan schotelt een hele waaier aan snelle bio-, vegan, lokale en seizoensgerechten voor. Deze start-up werd in het leven geroepen door twee jonge Carolos en is 100% vegan. Je kunt er onder meer terecht voor frieten, burgers en pita met een twist en zonder dierlijke producten.