Gezonde kant-en-klaargerechten: een gegratineerd succesverhaal

Gezonde kant-en-klaargerechten: een gegratineerd succesverhaal

Vewi, Pont-à-Celles

In 1991 besloot Raphaël Vermeiren, groenteteler in Charleroi Métropole, zijn groenten te verwerken tot kant-en-klaargerechten, bereid volgens recepten van zijn grootmoeder. Vijfentwintig jaar later is zijn activiteit uitgegroeid tot een succesvolle onderneming. Zijn geheim? Gezonde en ambachtelijk bereide kant-en-klaarmaaltijden!

Het is 8 uur ‘s morgens. Een maandag zoals elke andere maandag voor familiebedrijf Vewi, in Obaix, in de gemeente Pont-à-Celles. Een vijftiental arbeiders is druk in de weer met het voorraadbeheer, de bereiding van de sauzen, het maken van pakketjes en het labelen van de bereide gerechten. Het is een geurig spektakel. Het ruikt er heerlijk naar vierkazen- of bolognesesaus, of naar witloofrolletjes. Raphaël Vermeiren, die al sinds 6 uur ‘s morgens in de keuken staat, controleert of alles vlot verloopt.

chicon-succès-gratin-vewi
Gegratineerd witloof is het populairste gerecht

Vacuüm bereid, zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen

“Ik werkte als groenteteler. Eind jaren 1980 begon ik mijn broek te scheuren aan de verkoop van mijn producten. Ik besloot ze dus meer waarde te geven door ze te verwerken. Geleidelijk aan maakten we meer en meer bereide gerechten, maar ondanks de groei van ons bedrijf zijn we toch ambachtelijk blijven werken,” verduidelijkt Raphaël Vermeiren, oprichter van de onderneming. Vandaag telt Vewi een twintigtal arbeiders en vijf administratieve medewerkers, waaronder zijn echtgenote en zijn twee dochters. Zijn jaarlijkse omzet bedraagt 4 tot 4,5 miljoen euro.

Wat Vewi zo bijzonder maakt? Traditioneel bereide gerechten zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen, bereid op lage temperatuur, vacuüm verpakt en gepasteuriseerd. “Ik werk het recept zelf uit en laat mijn 8-jarige kleinzoon vervolgens proeven. Zijn reactie is altijd eerlijk. Maar ik laat ook mijn medewerkers proeven. Zo kan ik mijn recepten waar nodig bijschaven.” Op vraag van de klant kan Vewi snel een nieuw recept uitwerken. “Onze klanten houden van onze menselijke en efficiënte aanpak.”

De recepten van de gerechten doen aan traditionele gezinsmaaltijden denken

In de rekken van de koelcel zien we witloofrolletjes, ossobuco, stoofvlees, konijn, balletjes in tomatensaus enz. “Veel mensen nemen de tijd niet meer om traditionele gerechten klaar te maken, dus doen wij dat voor hen.” Zijn klanten, gemiddeld een vijftigtal uit heel België, werken voor restaurantketens, maar ook als cateraars of grote traiteurs. De onderneming maakt 7-8 ton maaltijden per dag.

sauces-préparées-naturel
De sauzen worden op natuurlijke wijze bereid, zonder bewaarmiddelen.

Belgische ingrediënten

In de koelruimte vinden we alle ingrediënten terug. De meeste komen uit België. “We kiezen de grondstoffen op basis van het aanbod, de beschikbaarheid van de leveranciers en de kwaliteit van de producten. De menselijke kant is heel belangrijk voor ons. 59% van de leveranciers komt uit Vlaanderen, 40% uit Wallonië.”

De basisproducten zijn zo goed als 100% Belgisch

Voor de bedrijfsleider is ook de ligging van het bedrijf belangrijk. Raphaël Vermeiren startte zijn huidige activiteit op in zijn woning in de buurt van Pont-à-Celles. Hij moest echter al snel uitbreiden en liet tegenover zijn huis een gebouw optrekken om er zijn productieateliers in onder te brengen. De keukens hebben nu een productieoppervlakte van meer dan 2000 m². Obaix is volgens hem ideaal gelegen: “We zitten op 5 minuten van de snelwegen naar Luik, Bergen, Antwerpen, Brussel enz.”

recette-vermeiren-vewi
Raphaël Vermeiren sleutelde maandenlang aan de recepten, die heel nauwkeurig worden gevolgd

Nieuwe uitdagingen en al een uitdaging achter de rug

Raphaël Vermeiren heeft wel wat last van oneerlijke concurrentie. “Grote ondernemingen die bereide gerechten maken, doen daar enorm veel bewaarmiddelen en smaakversterkers in. Die bereidingen zijn niet gezond en worden vaak met de vinger gewezen in de media. Helaas heeft dat ook gevolgen voor ons, hoewel wij er een compleet andere filosofie op nahouden,” legt hij uit.

Onze gerechten worden zo bereid dat ieder ingrediënt zijn eigenschappen behoudt

Raphaël Vermeiren is de zestig voorbij en laat de onderneming stukje bij beetje over aan zijn dochters. Maar toch blijft hij aanwezig: “Ik kom iedere ochtend rond 6 uur mijn ronde doen door de keukens. De werkdag van het personeel zit er rond 14 uur op. Ik ben daarentegen pas rond 18-20 uur klaar met koken en koelen.” Hij is tuk op uitdagingen en broedt op verschillende plannen, van het uitwerken van nieuwe recepten tot het verder verbeteren van bereidingen.

Contact :
Vewi S.A.
Rue des Couturelles 2
6230 Obaix
+32 (0)71 84 48 82
info@vewi.be
www.vewi.be

©Foto’s/Lou Verschueren