Flesjes die net zo kostbaar zijn als het parfum

Flesjes die net zo kostbaar zijn als het parfum

Gerresheimer, Momignies

Glasblazerij Gerresheimer, vroeger ‘Verreries de Momignies’, levert flesjes aan de grootste cosmeticamerken, zoals L’Oréal Paris, Lancôme, Vichy, Biotherm, Clarins en L’Occitane. Het perfecte flesje is net zo waardevol als het parfum of de crème zelf en bekroont de schoonheid van het product. Maar wist jij dat dit flesje heel vaak uit het zuiden van Charleroi Métropole komt?

Na enkele moeilijke jaren in 1980-90 werd de glasblazerij in Momignies uiteindelijk overgenomen door de Duitse groep Gerresheimer, die verpakkingen voor de farmaceutische en cosmeticasector maakt. Door de historische vakkennis van deze plek te behouden en zich meer op cosmeticaproducten te focussen, blijft de groep investeren in de onderneming.

flacons-verrerie-momignies
De glasblazerij in Momignies maakt flesjes voor L’Occitane, L’Oréal Paris en Vichy

Ambachtelijke flesjes volgens de wensen van de klant

Voor het glas wordt gesmolten, maakt Gerresheimer eerst de vorm. “We bieden de klant een standaardvorm of een op maat gemaakte vorm, afhankelijk van zijn wensen. Onze teams ontwerpen het flesje en maken de vorm vervolgens in een gietijzeren blok,” legt Antoine Goffin, Area Sales Manager van Gerresheimer, uit. Maar niet alleen grote groepen vertrouwen op de expertise van Gerresheimer … Ook ambachtelijke parfumeurs zoals Guy Delforge uit Namen liet zijn parfumflesje hier op maat maken.

De flesjes worden op maat ontworpen, volgens de wensen van de klant

De vorm wordt in de fabriek gemaakt. Lassen, gieten, polijsten … Dit werk vereist specifieke technische vaardigheden van ervaren arbeiders. En alles gebeurt ambachtelijk. “Pas na 5 jaar hadden we het handmatig polijsten helemaal onder de knie,” vertelt een 50-jarige polijster ons.

Zodra de vormen zijn ontworpen en gecontroleerd, kan de productie van de glazen exemplaren worden opgestart.

fabrication-verre-qualité-processus
De productie van glas volgt een heel nauwkeurig procedé met talloze kwaliteitscontroles

Perfect glas, de trots van de onderneming

De plaats waar de flesjes worden gemaakt, is echt magisch! Het nog warme en vloeibare glas loopt in de vorm, komt op de rolband tevoorschijn – het hete glas heeft dan een indrukwekkende rode kleur – en koelt geleidelijk af.

De flesjes worden regelmatig nagekeken zodat er geen enkel foutje door de mazen van het net glipt

Er zijn twee grote ovens voor de vormen: de ene voor transparant glas en de andere voor ondoorschijnend glas. “Er zijn wereldwijd nog maar twee fabrikanten die ondoorschijnend wit glas maken. We zijn er trots op dit nog steeds te maken!” De ovens, die het glas tot 1400 graden verhitten, blijven de klok rond branden om de hitte optimaal te houden.

Zodra het flesje werd gevormd, gaat het naar de koude zone. “Er zijn veel kwaliteitscontroles: wanneer de flesjes uit de oven komen, wanneer ze zijn afgekoeld, tijdens het lakken enz. We zijn onverbiddelijk voor krasjes, sporen, deuken of andere foutjes … De flesjes moeten perfect zijn!” vertelt Antoine Goffin. Deze controles vereisen een goede kennis van glasfouten en een scherp oog. “Het is heel complex werk dat maar weinigen kunnen uitvoeren. Je hebt er een arendsoog en vooral een scherpe concentratie voor nodig.

flacon-mesure-verrerie-mouleDe flesjes worden gemaakt volgens een op maat en in de glasblazerij gemaakte vorm

Zelfs het kleinste detail moet goed zitten

Na de hitte en de afkoeling gaan de flesjes naar een afdeling van de fabriek waar ze worden gepersonaliseerd. Eerst worden ze gelakt. “Het flesje kan verschillende kleuren krijgen, met verschillende effecten (metallic, paarlemoer, geschakeerd enz.),” verduidelijkt hij.

Daarna komt er tekst op, zoals een zeefdruk. “Kijk eens naar dit flesje. De duidelijke en nauwkeurige letters tonen de kwaliteit van het werk. Na iedere stap gaat het glas weer de oven in om alles uit te harden.

Ondanks de goede reputatie van de fabriek en het glas dat ze maakt, heeft Gerresheimer het soms moeilijk om ervaren en opgeleid personeel te vinden. En toch is deze onderneming ten zuiden van de metropool, op het platteland, de grootste werkgever van de streek. Een economisch juweeltje van topkwaliteit waar ze hier erg trots op mogen zijn!

 

Contact :
Gerresheimer
Rue Mandenne 19/20
6590 Momignies
+32 (0)60 51 02 11
+32 (0)60 51 16 75
info-momignies@gerresheimer.com
www.gerresheimer.com

©Foto’s/Zoé Piret