Geniet van het platteland, van een hartelijke sfeer en van heerlijk ‘eenvoudig’ eten op een en dezelfde locatie

Geniet van het platteland, van een hartelijke sfeer en van heerlijk ‘eenvoudig’ eten op een en dezelfde locatie
Geniet van het platteland, van een hartelijke sfeer en van heerlijk ‘eenvoudig’ eten op een en dezelfde locatie

Les Étangs du Cheneau, Ham-sur-Heure-Nalinnes

Les Étangs du Cheneau is een atypisch restaurant op enkele kilometers van Charleroi dat bijzonder wordt gesmaakt door de bewoners van de Metropool. Het prachtige groene kader is erg aanlokkelijk en de eenvoudige gerechten waarin de smaak primeert, zijn dat niet minder.

Mijn vader is een fervent visser. Zo zijn we bij de vijvers van de Cheneau terechtgekomen. Mijn ouders hebben de locatie in eerste instantie gehuurd om het vissen te promoten. Zes jaar later was de locatie uitgegroeid tot een restaurant met naam en faam in de streek“, vertelt Eddy Michaux, zoon van de zaakvoerders en occasioneel barman in de zaak.

Pêcheur en train de pêcher
Heel wat vissers ontmoeten elkaar op deze plek.

De huidige zaakvoerders Fred en Mimi bezweken in 2013 voor de charme van deze uitzonderlijke locatie in Ham-sur-Heure-Nalinnes. Diep in de vallei vindt u hier twee vijvers langs de rivier de Cheneau. De ene vijver is bedoeld om te vissen, de andere vormt het perfecte kader om aangenaam te verpozen. Op de openingsdagen kunnen vissers zich hier al van bij het eerste ochtendgloren langs de oevers installeren om een hengeltje uit te werpen naar de forel.

Ook tal van dieren blazen hier verzamelen.

Het is een groene oase van rust voor hengelaars en … dieren. “We spotten hier ijsvogels, libellen, kwikstaartjes enz. In het voorjaar vinden talloze amfibieën hier een onderkomen“, aldus nog Eddy Michaux.

Een warme familiale sfeer

De toon wordt al meteen gezet met het bordje aan de ingang van het gebouw. Het opschrift luidt ‘eenvoud en gezelligheid’. Klanten worden met een warme glimlach ontvangen. “De mensen houden van de vriendschappelijke sfeer die hier hangt. Visser of niet, iedereen is hier welkom“, benadrukt Eddy Michaux.

De meeste gasten komen uit de buurt. Maar er zijn er ook die speciaal uit Charleroi naar hier afzakken, of zelfs uit Brussel, Luik en Vlaanderen, klinkt het nog. “Onze klanten houden van de rust. Een groene locatie als deze op amper 20 minuten van het centrum van Charleroi, met een terras als het onze, is een absoluut unicum“, vervolgt hij.

Sommige klanten komen enkel om te vissen en nemen hun eigen picknick mee. Anderen trekken na het hengelen naar het restaurant, nog anderen slaan zelfs die eerste stap over. “In de zomer gebeurt het zelfs dat de ene service de andere overlapt. De mensen die hier ‘s middags komen, voelen zich meteen op hun gemak en dan durven ze al eens blijven plakken. Soms zijn onze lunchgasten nog volop aan het genieten terwijl wij al de nieuwe klanten voor het diner ontvangen. We passen ons met plezier aan.”

Het uitzonderlijke restaurant beschikt over 40 plaatsen binnen en nog meer buiten, op het terras. Op warme dagen en in de winter, als het terras gesloten is, is het raadzaam op voorhand te reserveren. “In de zomer kan het helaas al eens voorvallen dat we mensen moeten weigeren. Bij mooi weer is het terras nu eenmaal erg in trek“, aldus nog Eddy Michaux.

Een lekker stukje forel

We zijn hier geen fan van tierlantijnen. We willen gewoon smakelijke gerechten serveren in alle eenvoud“, vertelt hij.

Op de kaart vindt u diverse soorten vis en zeevruchten, zoals sardientjes, snoekbaars en gamba’s, maar ook lamsbrochettes en entrecotes. De voorbereidingen gebeuren in de keuken, de bereiding zelf in de zaal. Fred staat in het midden, tussen de tafels, om de vis en het vlees te grillen.

Vis en vlees worden à la minute voor de neus van de klanten gegrild.

Patron en train de griller du poisson
De eigenaar grilt het vis en het vlees in de zaal van het restaurant.

‘s Winters wordt het menu aangepast. U kunt zich dan bv. warmen aan een traditionele raclette. De ‘vissershut’ wordt omgetoverd tot een typische winterse bergchalet, geheel met geruite tafelkleedjes en gedempte lampen.

Sfeer is er ook door enkele grote namen uit het Franse chansongenre. Ze weerklinken niet enkel in de zaal, ze hangen ook aan de muur. Er vallen onder meer portretten van Gilbert Bécaud, Jacques Brel en Jean Ferrat te bewonderen.

Het restaurant werd recent gerenoveerd maar aan de ziel van de zaak werd niet geraakt. Fred en Mimi willen hun gasten ook in de toekomst vooral zien genieten en hen een leuke herinnering bezorgen.

 

Brel affiché sur les murs du restaurant
Grote namen van het Franse chanson sieren de muren.

Contact:
Les Étangs du Cheneau
80, rue du Cheneau
6120 Ham-sur-Heure-Nalinnes
+32 (0)478 29 02 81

©Vidéo/Reed & Jérôme Gobin