Van (moeilijk door te slikken) tabletten naar siroop

Van (moeilijk door te slikken) tabletten naar siroop

BePharBel Manufacturing, Courcelles

Het is maar een van de vernuftige ideeën, bedacht door het bedrijf BePharBel Manufacturing uit Courcelles, dat farmaceutische producten ontwikkelt en fabriceert.

BePharBel Manufacturing werd opgericht in 2012 en is voor geen kleintje vervaard. De jonge onderneming is van oordeel dat de meeste standaardgeneesmiddelen verbeterd kunnen worden. Het bedrijf gaat deze uitdaging met succes aan door zich te omringen met bekwaam en ervaren personeel dat het avontuur aandurft.

Meer dan 40 producten in productie

BePharBel Manufacturing produceert meer dan 40 standaard farmaceutische en parafarmaceutische producten, zoals tabletten, capsules, crèmes, siropen, neussprays enz. Het bedrijf maakt ook steriele producten waaronder poeders of flacons.

Employé dans une chambre stérile
BePharBel optimaliseert standaardgeneesmiddelen.

Het is een nichemarkt waarvoor we tal van vaardigheden hebben ontwikkeld. Mede door de goede reputatie van België op medisch-wetenschappelijk gebied en onze uitgesproken wil om het proces doorlopend te verbeteren, hebben we ons van de rest weten te onderscheiden”, zegt Managing Director Vincent Stéphenne.

Door hard te werken slagen we erin diverse standaardgeneesmiddelen te verbeteren

De onderneming heeft met name een octrooi ontwikkeld om tabletten om te vormen tot siroop, waarbij de medische eigenschappen behouden blijven. “Farmaceutische producten bestaan uit talloze componenten. Het behandelende, actieve ingrediënt is er een van. Daarnaast zijn er elementen die er een compact geheel van maken, die er een ovale vorm aan geven of die het bv. mogelijk maken het in twee te delen”, verduidelijkt hij.

Expertise en vaardigheden als ontwikkelingsfactoren

Elk week wordt er in deze afdeling een ander product op optimale wijze geproduceerd. De Europese richtlijnen worden tot op de letter gevolgd. “Elk product krijgt een barcode. We weten dus voor elk ‘batch record’ exact om welk medicijn het gaat. Dat serialisatiesysteem is van het grootste belang”, verduidelijkt hij. “Voor steriele producten is de procedure zelfs nog preciezer.”

Médicaments préparés sur place
Elk product wordt met de bijhorende barcode geregistreerd, conform de Europese richtlijnen.

De productie is in handen van ervaren biologen, bio-ingenieurs, burgerlijk ingenieurs, industriële farmaceuten enz. “Ik heb bij dit bedrijf gesolliciteerd omwille van de interessante projecten die hier voorgesteld werden. Tijdens mijn gesprek hebben we de talrijke mogelijkheden rond farmaceutische producten besproken. Ik had echt het gevoel dat er naar me geluisterd werd”, vertelt Benjamin Mambour, leidinggevend industrieel farmaceut.

Deze dertiger uit Charleroi was eerst enkele jaren werkzaam in Nederland voor hij hier aan de slag ging. Hij waardeert met name de verantwoordelijkheden die zijn functie met zich meebrengen en de diversiteit van de projecten die hij in goede banen leidt.

De werknemers appreciëren het veelzijdige karakter van de projecten

Volgens Vincent Stéphenne worden de meeste sollicitanten hier aangetrokken door een specifiek project. Ze hebben over het algemeen al ervaring opgedaan in andere farmaceutische bedrijven en zijn vertrouwd met het milieu. Eenmaal aangenomen, stellen ze hun uitgebreide knowhow ten dienste van de anderen en dragen ze bij aan de productie met constructieve input.

Seniors en juniors werken samen voor een beter resultaat

Ik ben al enkele jaren op pensioen bij GSK en kon hier gedurende 2 dagen in de week opnieuw aan de slag. Ik kan mijn kennis doorgeven en ik vermijd het befaamde ‘zwarte gat’ aan het einde van een professionele carrière”, legt deze werknemer uit.

Elk jaar groei

De oprichting van BePharBel Manufacturing steunde op twee sleutelelementen. Enerzijds waren er 5 bekende namen uit de farmaceutische en industriesector die de koppen samen staken. Denk bv. aan Jean Stéphenne, voormalig directeur van GSK Biologicals en Jacques Reymann, bekend van Bone Therapeutics. En anderzijds werd in Courcelles een goed uitgerust gebouw gevonden dat onbenut was.

De onderneming ontstond uit een rondetafelgesprek met 5 mensen

Van zodra het project vorm kreeg, volgden ook de investeringen. Met name Sambrinvest is al sinds de oprichting maar ook doorheen de ontwikkeling van het bedrijf een erg betrokken speler.

In 7 jaar tijd is de onderneming aanzienlijk gegroeid. Ze heeft nu 75 mensen in dienst en draait een omzet van 11,5 miljoen euro. Van alle producten wordt ⅓ in haar naam gerealiseerd en ⅔ voor partners, waarvan 50% uit het buitenland. Deze klanten stellen de transparantie van het bedrijf bijzonder op prijs. “Onze klanten stellen hun vertrouwen in ons over de hele productieketen. We bieden hen ook diensten aan om de producten op te volgen en te controleren. Dat is een essentiële stap om een product op de markt te brengen. Die is over het algemeen erg complex voor een niet-gespecialiseerd bedrijf”, aldus Vincent Stéphenne.

Vincent Stéphenne et Fabrice Carosella en train de discuter
De onderneming ontwikkelt zich goed, met name dankzij een Raad van Bestuur die erg actief is binnen het vakgebied.

Voor de onderneming is dit jaar het jaar van de bekrachtiging van de productie. Er wordt overgegaan naar twee ploegen tussen 6 en 22 u. De aankoop van een nieuw gebouw zorgt ervoor dat de bedrijfsoppervlakte nagenoeg verdubbelt en de productvoorraad uitgebreid kan worden.

De onderneming werkt naar een hogere omzet toe en wil nog meer inzetten op de export van farmaceutische producten.

 

Contact:
BePharBel Manufacturing
13, rue du Luxembourg
6180 Courcelles
+32 (0)71/46.60.60
info@bepharbel.com
https://www.bepharbel.com

©Foto’s/Lou Verschueren