Denk bij Pasen (en nu meer dan ooit) aan onze ambachtelijke chocolademakers

Denk bij Pasen (en nu meer dan ooit) aan onze ambachtelijke chocolademakers

Door de lockdown zullen de chocolade-eitjes en paashazen dit jaar sowieso een erg ‘lokaal’ karakter hebben.

Gelukkig telt Charleroi Métropole heel wat ambachtelijke chocolademakers die uw smaakpapillen ook in deze periode nog weten te beroeren. Hieronder vindt u enkele adressen voor een wilde paaseierenjacht of gewoon voor tussendoor. Een bezoekje meer dan waard!

La Boîte à Chocolat in Montigny-le-Tilleul

Olivier Menth is al sinds 2005 aan de slag als chocolatier en maakt al zijn pralines op ambachtelijke wijze. Ook in deze bijzondere tijden blijft zijn atelier toegankelijk voor het publiek. Het enige wat u hoeft te doen, is kiezen uit al dat lekkers! Probeer zeker ‘ns de praline met pindavulling. Dat wordt een heel lekkere culinaire ontdekking. U kunt per e-mail of via messenger ook een lijst ontvangen met alle creaties voor Pasen.

Olivier Menth weet zijn klanten te verrassen met klassieke pralines van hoogstaande kwaliteit.

La Dacquoise in Gozée

La Dacquoise wordt geleid door Dimitri Salmon. Hij is een creatieve duizendpoot. Dimitri speelt met volumes, vormen en culinaire bereidingen om verbluffende en bovenal heerlijke pralines en chocoladedesserten te creëren. Ook in deze periode ontbreekt het hem niet aan verbeelding. Zijn schattige, kleurrijke konijntjes en andere paascreaties zijn bijna te mooi om op te eten. Bewonder ze voor u erin bijt.

La Dacquoise blijft open maar heeft zijn openingsuren aangepast. Vergeet niet uw bestelling te plaatsen!

Dimitri Salmon bereidt al zijn chocoladedesserten op ambachtelijke wijze.

Couleur Chocolat in Thuin

Hervé Filleul opende zijn winkel intussen al meer dan 20 jaar geleden. Als ware ‘onderzoeker’ van suikergoed tast hij doorlopend zijn grenzen af. Hij laat zich inspireren door de producten uit de streek en het terroir om nieuwe smaken te creëren. Of wat dacht u van zijn truffels met de citroenlikeur Eau de Villée en zijn geestrijke pralines op basis van paardenmelk (afkomstig van een paardenhouderij in Biesme-sous-Thuin)?

Sinds enkele jaren ontwikkelt hij een assortiment biopralines met een smakenpalet dat heel wat klanten bevalt. Als echte leermeester stelt Hervé zijn atelier open voor nieuwsgierigen uit alle uithoeken van het land die zijn passie delen.

In deze crisistijden moest ook Couleur Chocolat zich aanpassen. Het trof alle vereiste maatregelen om zijn werknemers en klanten te beschermen. De winkel blijft open maar slechts op beperkte uren. Hervé Filleul beschermt zijn paashaasjes met een dikke knipoog naar COVID-19 …

De creaties van Couleur Chocolat, aangepast aan de omstandigheden.

Les Pralines de Chimay in l’Escaillère (Chimay)

De Chocolaterie Gillot, ook bekend onder de naam Les Pralines de Chimay, zorgt al meer dan 20 jaar voor een onnavolgbaar aanbod chocoladewaren. Meester-chocolatier Vincent Gillot ontvangt zijn gasten hier gebruikelijk in de chocoladebar om zijn geheimen uit de doeken te doen. Zet zeker eens uw tanden in een chocoladeklok of een ultrakrokante paashaas.

De chocoladezaak blijft open maar past zich aan de omstandigheden aan. Ze vraagt klanten hun bestelling bij voorkeur telefonisch of per e-mail door te geven om de tijd in de winkel te beperken.

Exposition de chocolats
Ontdek de talloze recepten van deze chocolatier uit Chimay.

Chocolaterie Vanlieff’s in Chastrès (Walcourt)

Martine Vanliefferinge en haar partner Daniel hebben zich gespecialiseerd in ambachtelijke truffels en pralines. Ze werken uitsluitend met chocolade afkomstig van de faire cacaoteelt met respect voor de producenten.

Daarnaast organiseren ze ook rondleidingen in hun atelier. Deze meester-chocolatiers gaan uiterst creatief te werk en bedenken allerhande, uiterst verfijnde figuren. Dat konden we al vaststellen in een vorige reportage.

Aarzel niet telefonisch te bestellen voor Pasen!

Chocolatier en train de préparer ses pralines
Daniel, de partner van Martine, vult elke praline met de grootste

Chocolat Champagne in Nalinnes

Arnaud Champagne is altijd al gepassioneerd geweest door chocolade. Op eenvoudig verzoek creëert hij speciaal voor u een gepersonaliseerde zoete delicatesse. Arnaud is constant op zoek naar nieuwe combinaties en weet steeds weer te verrassen met zijn pralines en chocoladerepen. Hij wordt vermeld in de gastronomiegids van Gault&Millau en won ook al het publiek voor zich tijdens tal van wedstrijden (met name op de ‘Belgium Chocolate Awards 2018’).

De winkel paste zich aan de crisis aan. Fijnproevers kunnen op de website terecht voor alle paasproducten. De bestelbon wordt via mail verstuurd en de bestelling kan in de winkel worden afgehaald of wordt aan huis geleverd (gratis vanaf € 25 binnen een straal van 15 km rond de winkel).

Arnaud Champagne ontwikkelt nieuwe recepten in zijn laboratorium.

Les Chocolats Chantal Degreve in Seneffe

Deze chocolatier opende in 2001 de deuren in Seneffe met producten afkomstig van het terroir. Onder de noemer ‘Trahison Chocolat’ specialiseerde de zaak zich in truffels. Maar er zijn ook chocoladefiguren waar u blij van wordt.

Exposition de truffes
Deze chocolademaker gebruikt het recept van zijn truffels als inspiratie voor zijn paasbereidingen

Chocolaterie Bressant  in Beaumont

Alain en Cathy Bressant maken al meer dan 30 jaar pralines in Beaumont. Ze worden vermeld in de gastronomische gids Gault&Millau en werken met kwaliteitscacaobonen uit duurzame handel. Ook in deze bijzondere periode creëren ze tal van eitjes met verbluffende smaken en andere figuren die een lust voor het oog en de smaakpapillen zijn.

De winkel blijft open maar de winkelier vraagt zoveel mogelijk telefonisch te bestellen. Voor wie zijn bestelling niet kan komen ophalen, is een leveringsdienst voorzien binnen een straal van 20 km rond de winkel.

Chocolaterie Van der Linden in Courcelles

Patrice Van der Linden vestigde zijn zaak in 1993 in Courcelles onder de naam Walchocart, waar hij chocoladesculpturen creëert met topingrediënten. Hij gaat daarbij uiterst origineel te werk en heeft ondertussen al meer dan 40 soorten 100% ambachtelijke pralines bedacht. Vanuit de winkel kunt u trouwens een blik werpen op zijn productieatelier.

Maak er een zoet paasfeest van en plaats nu uw bestelling

Patrice Van der Linden fabriceert al zijn pralines op ambachtelijke wijze.

Andere adressen voor chocolade-eitjes van topkwaliteit

Het is een aparte feestperiode en het blijven uitzonderlijke tijden. Chocolade vormt het perfecte bindmiddel om ons moreel op te krikken en de ambachtslui uit onze Métropole te steunen. Laat hen weten dat ze op ons kunnen rekenen! Verlies ook uw naasten niet uit het oog en benut de aangeboden leveringsdiensten om hen te verrassen met Pasen.

Denk naast de bovenstaande adresjes ook aan de andere artisanale zaken in uw buurt of bv. aan uw bakker. Ook zij hebben heel wat zoete lekkernijen in huis! Bij Hainaut – Terre de goûts vindt u een overzicht van leuke adressen in de Métropole en verspreid over heel Henegouwen.