Beleef het echte kasteelleven met deze 10 activiteiten

Beleef het echte kasteelleven met deze 10 activiteiten

Deze oude vestingen bieden u een betoverend kader, ideaal om even aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. Een namiddag lang in een ander tijdperk leven? Het kan.

Hieronder vindt u 10 activiteiten om het kind in u weer naar boven te halen.

Op zoektocht in het Kasteel van Chimay

Het Kasteel van Chimay dateert uit het einde van de 9e eeuw. Archeologische opgravingen brachten aan het licht dat er rond 887 al een kerk was gebouwd. Het kasteel zelf staat op een rotsachtige uitloper over de rivier de Eau Blanche. De streek van Chimay staat bekend om zijn vruchtbare bodem, zijn wouden en zijn uitgebreide wegennet. Dit bouwwerk ligt dan ook op een strategische locatie.

Breng een interactief bezoek aan het kasteel met een iPad in de hand en los alle vraagstukken over dit indrukwekkende bouwsel op. Ga door de poort naar het hoofdgebouw en duik onder in het echte kasteelleven met het meubilair uit die tijd, tot de verbeelding sprekende schilderijen en antieke objecten. Kinderen (en volwassenen) kijken hun ogen uit op de vele ridderharnassen.

Het Petit Théâtre of ‘klein theater’ heeft ons hart alvast gestolen. Deze miniatuurreplica van het theater van Lodewijk XV in het Kasteel van Fontainebleau, met rode fluwelen stoelen, de kenmerkende dikke gordijnen, de balkons enz., biedt ook vandaag nog plaats aan 200 kijklustigen. De kapel, rechts van het hoofdgebouw, is bijzonder goed bewaard gebleven. Bezoekers raken onder de indruk van de luxueuze maar tegelijk sobere uitstraling van dit kleine gebedshuis.

Trouw in het Kasteel van Monceau

Het Kasteel van Monceau dateert uit de feodale tijd. Op dat moment bekleedde het een belangrijke politieke positie binnen de regio. In de loop der jaren werd het diverse keren belaagd, zonder evenwel ten onder te gaan. De adellijke families die er achtereenvolgens een onderkomen vonden, gaven elk hun eigen toets aan de architectuur. Lodewijk XIV verbleef hier in 1665, toen hij Charleroi van versterkingen voorzag tijdens zijn militaire veldtocht tegen de Engelse kroon. In 1936 kocht de gemeente het kasteel terug om het tegen het einde van de jaren 1990 volledig te laten restaureren.

Vandaag de dag kunt u dit historische gebouw huren voor de organisatie van tal van activiteiten en evenementen. Heel wat koppels kiezen deze symbolische locatie om er hun bruiloft te vieren. In het omliggende gemeentepark worden ook talrijke festiviteiten gehouden, waaronder het Feest van de Muziek en de Pasquetta, een cultuur- en familiefestival dat traditioneel plaatsvindt op Paasmaandag.

Schuif aan voor een middeleeuws buffet in het kasteel van Thy-le-Château

Deze 12e-eeuwse vesting onderging heel wat transformaties. De versterkte burcht werd in de 19e eeuw benut als brouwerij en onderging in de 20e eeuw een uitgebreide restauratie.

Momenteel woont er niemand in deze kleine citadel, die voor tal van evenementen verhuurd wordt. De binnenplaats, de met wandtapijten versierde kamers en de antieke schoorstenen dompelen de bezoekers onder in de sfeer van de middeleeuwen.

Dit indrukwekkende gebouw ging echter ook mee met zijn tijd, zo vindt u er nu zelfs tribunes voor de uitzending van … belangrijke voetbalwedstrijden. In het kasteel kunt u, in samenwerking met een traiteur, ook een middeleeuws buffet organiseren.

Beleef de folklore van de marsen in het kasteel Pirmez van Acoz

Dit kasteel ligt middenin de vallei van de Biesme in de gemeente Gerpinnes. Het dateert uit het einde van de 16e eeuw. Oorspronkelijk was het een grote vierhoekige versterkte burcht. De architectuur evolueerde echter in de loop der jaren. Nu blijven enkel nog een afzonderlijke toren ten noordwesten van de site en twee vleugels in het oosten en het zuiden over. Het domein zelf strekt zich uit over meer dan 8 hectare (met tuinen, vijvers, graslanden, bossen enz.) en telt meer dan 800 vierkante meter gebouwen, bestaande uit 49 vertrekken.

Het Kasteel van Acoz behoorde vroeger toe aan de familie van onze koningin, Mathilde d’Udekem d’Acoz.

Elk jaar doen ook de befaamde folkloristische marsen van Sint-Rochus en de Heilige Rolende dit prachtige kasteel aan. U kunt het dan ontdekken met het typische geluid van de pijperfluitjes en tamboers op de achtergrond!

Vier uw verjaardag in het Kasteel van Trazegnies

Het Kasteel van Trazegnies, in de fusiegemeente Courcelles, heeft heel wat illustere Europese families gehuisvest. Talrijke heren van Trazegnies kruisten de degens tijdens de kruistochten. Het kasteel zelf werd in de 16e eeuw vernield maar werd in de loop der jaren in ere hersteld.

Ontdek bij uw bezoek aan dit bouwwerk de gotische en romaanse kelder, de prachtige parketvloer, de open haarden in de grote kasteelzalen en de kapel Saint-Laurent.

U kunt het ook huren voor uw evenementen en seminaries. Of voor uw verjaardag?

Verken de middeleeuwse slotgrachten van het Kasteel van Solre-Sur-Sambre

Het versterkte Kasteel van Solre-Sur-Sambre, in de fusiegemeente Erquelinnes, is een van de laatste getuigen van het middeleeuwse leven in de streek. Het eerste bewijs van het bestaan van deze vesting gaat terug tot in 1093, met een verwijzing naar de Heer van Barbençon. Dit middeleeuwse pareltje is de centrale trekpleister van het dorp.

Deze versterkte burcht is privé-eigendom en kan niet bezocht worden. Het park rondom is wel vrij toegankelijk. Neem als een echte ontdekkingsreiziger het pad langs de slotgrachten en bewonder de stenen brug met twee bogen, de machicoulis of ‘mezekooien’ (uitmetselingen aan de borstwering waardoor verdedigers bv. stenen of brandend pek op de vijand konden werpen), de torens enz. Al deze architectuurelementen voeren u mee naar het leven zoals het zich hier moet hebben afgespeeld, met ridders, dames van adel, koetsen en wat het kasteelleven nog zoal te bieden heeft.

Organiseer conferenties in het Kasteel van Feluy

De Burcht van Feluy dateert uit de 14e eeuw. Ze veranderde door de eeuwen heen verschillende keren van uitzicht en vormt nu een uitgestrekte residentie die op harmonieuze wijze gotische, middeleeuwse en klassieke stijlen combineert. Als u het landgoed via de donjon betreedt, ontdekt u een prachtig aangelegd park. U kunt ook een wandeling maken over de terrassen langs het meer.

Dit gebouw beschikt over 3 stijlvol ingerichte zalen. Ze zijn uitermate geschikt voor de organisatie van privé- en professionele evenementen, met name seminars en conferenties.

Ga op schattenjacht in het Kasteel Bivort van Fontaine-l’Évêque

Het Kasteel Bivort dateert uit de 13e eeuw en fungeert momenteel als gemeentehuis. Het werd in de 16e eeuw volledig gerenoveerd. Achter het indrukwekkende portaal ontdekt u de gotische kapel, een architecturaal juweeltje.

Leer tijdens de opendeurdagen alle geheimen van het kasteel kennen. Vind de verborgen kaart op het plafond van een van de zalen op de verdieping, de medaillons langs de trappen in Lodewijk XV-stijl, de wapenschilden van Leernes gegraveerd in de antieke schoorsteenmantels enz.

Fiets langs het Kasteel van Seneffe

Dit schitterende domein dateert uit de 18e eeuw. Het omvat een prachtig bouwwerk van 3 verdiepingen, een theater, orangerie, volière en aangelegd park. In dit kasteel in neoklassieke stijl kunt u nu een uitgebreide collectie edelsmeedkunst bewonderen en diverse tijdelijke tentoonstellingen bezoeken.

Huur een fiets en verken het uitgestrekte park. U vindt er een Engelse tuin van 22 hectare groot, een tuin in Franse stijl, een grote vijver en daar middenin … een romantisch eilandje.

U kunt het park van het Kasteel van Seneffe te voet of met de fiets verkennen.

Lees een boek in de schaduw van het Kasteel van Ham-sur-Heure-Nalinnes

Het Kasteel van Ham-sur-Heure-Nalinnes biedt al sinds 1952 onderdak aan de gemeentelijke diensten en was eigendom van de Graven de Merode. Over de oprichting van de originele vesting of het oorspronkelijke uitzicht ervan is niets meer terug te vinden. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 13e eeuw, toen er een bruiloft werd gehouden. In de loop der eeuwen werd dit monument meermaals heringericht.

In dit majestueuze gebouw zijn naast de gemeentelijke administratie ook de bibliotheek en het museum over het landelijke en ambachtelijke leven gevestigd.

U kunt er tevens recepties organiseren in een van de 10 beschikbare zalen. De tuin is vrij toegankelijk. Heel wat inwoners vinden het de perfecte locatie om een boek te lezen of een luchtje te scheppen.

Proeven van een middeleeuws buffet, wandelen in het park, een spel in de gotische kapel of een magische avond beleven met uw gasten … In de kastelen uit onze streek is er voor elk wat wils. Dit uitzonderlijke erfgoed ligt vlakbij en is een bezoek onder vrienden of familie meer dan waard.