5 buitenschoolse activiteiten voor kinderen om uit te proberen

5 buitenschoolse activiteiten voor kinderen om uit te proberen

Bent u bij de start van het nieuwe schooljaar nog op zoek naar een workshop, sportclub of muziekles zodat uw kinderen na school ook nog iets omhanden hebben? In Charleroi Métropole vindt u een ruim aanbod naschoolse activiteiten die net dat tikkeltje anders zijn. Hieronder alvast enkele ideeën.

Triatlon – drie sportdisciplines in één

Quali’3 team, uit Farciennes leert jonge sporters van 6 tot 19 jaar hoe ze toekomstige triatleten kunnen worden. Deze ‘multisport’ bestaat uit een combinatie van zwemmen in open water (of in het zwembad voor de allerkleinsten), fietsen en hardlopen.

De club geeft ook initiaties in andere disciplines zoals aquatlon (hardlopen en zwemmen), ‘run and bike’ (hardlopen en mountainbiken in teams van twee) en duatlon (hardlopen en fietsen).

Quali’3 team hanteert een leermethode die erop gericht is de verschillende vaardigheden in fasen te verwerven. Beginnende atleten kunnen zich volledig op hun eigen tempo ontwikkelen. Er is ook een aanbod voor volwassenen. Ouders met dezelfde ‘sportieve drive’ kunnen hier dus komen trainen terwijl de kleintjes bijleren.

Vliegende trapeze, rijden met een eenwieler, circusmotoriek enz.

De Circusschool van Charleroi in Fleurus biedt kinderen uitdagende fysieke activiteiten, gekoppeld aan de magische wereld van het circus. Denk aan de trapeze, diabolo, acrobatische motoriek enz. De technieken waar we in een echte circustent en op festivals vaak met verstomming naar staan te kijken, hebben na afloop geen geheimen meer voor deze circusartiesten in spe.

De begeleide lessen op woensdag, vrijdag en zaterdag bieden kinderen bovenal de kans hun creatieve en artistieke kant te ontwikkelen in een leuke omgeving.

De kinderen ontdekken de wereld van het circus, met trapezes, eenwielers enz.

Helemaal mee in het ritme

Voor ontluikende muzikanten hebben de muzikale jeugdraden van Charleroi Métropole ‘woensdagworkshops’ bedacht. De leerkrachten zorgen voor een aangename muziek-leeromgeving. De kinderen lezen samen partituren, nemen deel aan ritmische spelletjes, leren actief luisteren naar muziek en oefenen liedjes in.

De workshops worden in twee groepen georganiseerd. De eerste is bedoeld voor kinderen van 3 tot 7 jaar die de verschillende muziekinstrumenten en wat aftelversjes verkennen. De tweede is voor kinderen van 7 tot 14 jaar en spitst zich toe op percussie. De jonge artiesten mogen er hun verbeelding de vrije loop laten en naar hartenlust op de cajóns (een Peruviaanse handtrommel) en bongo’s trommelen.

Kinderen vanaf 3 jaar verkennen de verschillende muziekinstrumenten

Op Engelse les vanaf … 1 jaar

In de school Kids&Us in Gerpinnes kunnen kinderen al op erg jonge leeftijd Engels leren. Deze taalschool zet volop in op spelletjes en uitwisseling om de allerjongsten warm te maken voor taal.

De leerkrachten werken tal van stimulerende activiteiten uit om de jongste generaties de basis van Shakespeares taal bij te brengen. De leermethode bestaat uit vier pijlers − luisteren, begrijpen, spreken en schrijven − die de kinderen taal op een natuurlijke wijze laten verwerven.

Al vanaf de eerste les worden de kinderen ondergedompeld in een Engels taalbad.

De wondere wereld van de wetenschappen

De Kinderuniversiteit van Charleroi organiseert workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Waarom regent het? Hoe komt het dat een bal stuitert of dat we soms huilen van het lachen? Uit die vragen en nog veel meer ontstaat een geanimeerde les onder leiding van docenten en universiteitsonderzoekers.

Bedoeling is ‘complexe’ zaken te vatten door te experimenteren, door observatie en spel.

Al naargelang de planning worden de meest uiteenlopende thema’s besproken. De workshops, die worden gegeven door drie opleidingsinstellingen (de ULB, UMons en Open Universiteit), zijn bovendien helemaal gratis.

Hebben uw kinderen na school nog energie op overschot? Willen ze hun artistieke talenten verder ontplooien of ontdekken ze graag nieuwe dingen? In Charleroi Métropole vindt u een resem activiteiten om uw oogappels ook ‘na de uren’ tevreden te stellen.