Streekkazen, deugddoend ‘comfortfood’

Streekkazen, deugddoend ‘comfortfood’

Wie zijn raclettes, fondues, kaasschotels en -bereidingen deze winter naar een hoger niveau wil tillen, kan daarvoor terecht bij een van de kaasmakers uit de Métropole.

Kaasschotel voor echte fijnproevers

In the ferme Kairet in Viesville (Pont-à-Celles) kunt u zelf een selectie maken uit de verschillende lokale kwaliteitskazen. Vul uw (picknick)mandje met een harde of zachte variant, romige verse kaas of een lieflijk kaasje in hartvorm. In deze hoevewinkel vindt u ook honing en appelsap als extra smaakmakers.

Gewaagd: de quiche tartiflette

De Chèvrerie du Cadeau, in Buzet in de gemeente Pont-à-Celles durfde het aan en met succes. De ‘quiche tartiflette’ is een nieuwe creatie, speciaal voor de feestdagen, wanneer het altijd wat meer mag zijn. Het hartige lekkers kreeg een garnituur van aardappelen, spek en smeuïge stukjes gesmolten kaas.

Een uiterst origineel recept, maar de Chèvrerie du Cadeau heeft nog veel meer in huis. U vindt er kaas in alle mogelijke vormen:, in sneetjes, op een kaasplank, in een jasje van bladerdeeg of als zakoeski voor bij het aperitief. En dan hebben we het nog niet over de vele andere streekproducten die dit adres te bieden heeft.

quiche-fromage-fondu
De Chèvrerie du Cadeau bedacht de ‘quiche tartiflette’, een heerlijk hartige taart gevuld met kaas, spek en aardappelen.

Op basis van biomelk

De hele streek kent de Ferme du Lumsonry, in Tarciennes, in de buurt van Walcourt, van haar verse en biologische kwaliteitsproducten. De hoevewinkel heeft ook een aantrekkelijk assortiment kazen.

Nog niet bekend met de creaties van Annick en Jacky? Dan raden we u aan te beginnen met hun harde natuurkaas en zachte witschimmelkaas die de gegeerde ‘Coq de Cristal’ (een prestigieuze prijs voor kwaliteitslandbouw in Wallonië) in de wacht sleepten.

Tijdloze raclette

Als er een deugddoend gerecht is dat nooit uit de mode raakt, is het wel raclette. De Ferme du Raz Buzée in Gerpinnes biedt u een rijkelijk gevulde plank met raclettekazen en fijne vleeswaren. Die laatste komen van delicatessenzaak  Thés et Cafés Brunardi waarmee de hoevewinkel samenwerkt.

Voor wie graag nieuwe smaakervaringen opdoet, is er de Ferme de l’Eau Blanche in Virelles (Chimay). Deze producent zet in op kazen met een gewaagd smakenpalet. Naast de nog steeds succesvolle natuurvariant, vindt u er kazen met een hint van daslook, de ‘oignior’ (op smaak gebracht met een mengsel van gember, paprika, mierikswortel…) en kazen met brandnetel of pikante kruiden.

raclette-avec-fromage-local-en-train-de-fondre
Verras uw gasten met een raclettekaas uit eigen streek.

Verse kaas ‘speciaal voor de feesten’

Kerstmis en Nieuwjaar zijn voor onze producenten het uitgelezen moment om nieuwe recepten voor te stellen. De Ferme des Queuwys in Froidchapelle heeft die boodschap goed begrepen. Of wat dacht u van haar ‘buchettes’ of boomstammetjes van verse kaas met rozijnen of speculaas met een vleugje van de plaatselijke citroenlikeur Eau de Villée? Ook bijzonder feestelijk is de versie met vijgengelei en rosé.

Deze familieboerderij stelt overigens nog tal van andere gevulde (geschenk)mandjes voor om cadeau te geven of om zelf met anderen te delen.

Ontdek de leukste adresjes bij u in de buurt

Onze streek telt heel wat streekkaasproducenten en kleine plaatselijke verkooppunten. Surf naar onze interactieve pagina om alle adressen bij u in de buurt te ontdekken.

Hebt u zelf nog een toevoeging voor de lijst? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

Proef de biokazen van de Ferme du Lumsonry en geniet!