10 parken om te ontdekken in Charleroi Métropole

10 parken om te ontdekken in Charleroi Métropole

De gemeentes van Charleroi Métropole zijn veel groener en bosrijker dan u op het eerste gezicht zou denken. In de streek vindt u tal van leuke en afwisselende groene plekjes die voor iedereen toegankelijk zijn. Halfwilde tuinen met lokale fauna en flora of rustige hoekjes met een kiosk of speeltuin … Hier vindt iedereen wat hij of zij zoekt.

Het Depelsenairepark vormt een buitengewoon architecturaal landschap in het centrum van Charleroi

De Métropole telt verschillende parken en groene ruimtes gewijd aan kunst en cultuur. Het Depelsenairepark is daar een mooi voorbeeld van. Het 72 hectare groot gebied tussen het Justitiepaleis en de Ondernemingsrechtbank (het vroegere Palais du Verre of ‘glaspaleis’) staat vol beeldhouwwerken en hedendaagse artefacten. Liefhebbers van kunst en geschiedenis kunnen hier hun hart ophalen.

Het park is vernoemd naar Jacques Depelsenaire (1923-2009), een briljant architect uit de streek die een belangrijke rol vervulde in de stedelijke ontwikkeling van de stad. Hij tekende onder meer de plannen voor het Justitiepaleis, het oorspronkelijke Palais du Verre en het IMTR (het ziekenhuis van Charleroi). Het park met zijn naam vormt een treffend eerbetoon aan zijn talent en zijn inzet voor de stad.

De vele gezichten van het kasteelpark van Seneffe

Het park van het kasteel van Seneffe brengt architectuur, geschiedenis en natuur samen. U kunt er heerlijk wandelen of gewoon even ontspannen.

In elke hoek van het park hangt een andere sfeer die elke trip uniek maakt. Dit prachtige landgoed van 22 hectare groot vormt ook een enig en magisch decor voor tal van openluchttentoonstellingen en evenementen.

Met de (gratis) apps voor tablets en smartphones kunt u zelf een rondleiding op maat samenstellen, meteen een ludieke manier om de permanente tentoonstelling en het park te bezoeken. Er is ook een app speciaal voor kinderen.

Duizenden wilde hyacinten in het park van Serna

parc-charleroi
Ga op ontdekking in de groene natuur van Charleroi Métropole.

Dit 16 hectare groot halfwilde natuurgebied in Jumet heeft heel wat verborgen schatten. Wandelaars en andere natuurliefhebbers treffen er zeldzame boomsoorten, vijvers en een weelderige vegetatie. Ze leren er de natuurlijke rijkdommen van de streek kennen terwijl ze zich in alle rust kunnen ontspannen.

Kers op de taart is het prachtige schouwspel dat hier elk jaar eind april, begin mei plaatsvindt als de boshyacinten beginnen te bloeien. Elke bezoeker waant zich terug een kind te midden van dat magische, blauwe tapijt.

Ontdek de Tuinen van ‘O in Nismes

Een wandeling door het prachtige Natuurpark Viroin-Hermeton doet u helemaal herademen. Beleef aangename momenten langs de rivieren, kanalen, watervallen en vijvers, terwijl uw kinderen zich kunnen wagen aan de vele educatieve spelletjes onderweg.

Bijzonder aan dit domein is dat u het zowel te voet als vanop het water kunt verkennen. Naast roeiboten stelt het park sinds een jaar ook peddelboten ter beschikking, een uniek concept in België!

Bezoek de didactische tuin en de serres van Ransart

In Ransart komt u meer te weten over biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en … de bijenteelt.

Hebt u zich al eens afgevraagd waar de bloemen, struiken en andere planten in de vele ‘jardinières’ in de Métropole vandaan komen? Nu kent u het antwoord! De serres van Ransart vormen een complex voor de bloemen- en sierteelt in de streek. Ze zorgen al meer dan 40 jaar voor kleur in de stad Charleroi. Elk jaar worden er zo’n 200.000 planten gekweekt.

Naast de serres ligt een didactische tuin waar bezoekers meer te weten komen over biodiversiteit en duurzame ontwikkeling. Er is een medicinale kruidentuin en een didactische bijenkast, die ook erg in trek is bij de omliggende scholen. Wie nog meer wil weten, kan hier zelfs een imkerscursus volgen!

Ontspannen met familie en vrienden in het Nelson Mandela Park

Het Nelson Mandela Park in Monceau is 67 hectare groot. Met al het mooie groen is het een perfect rustpunt voor gezinnen, sportievelingen en wandelaars. Een deel van het park is nat gebied en er is ook een vijver. U treft er dieren en planten uit alle categorieën, waaronder padden, kikkers, libellen en diverse vogelsoorten.

Het park is alle dagen open. Voor liefhebbers van sport en hardlopen is er een Finse atletiekpiste van 1 km lang, naast diverse fitnessmodules. De kinderen kunnen zich in het aangelegde deel van het park uitleven in een van de speeltuinen.

Haal een frisse neus in het park van Châtelet

pommes-dans-larbre
Ga op verkenning langs de ‘Verger Citoyen’ (buurtboomgaard) en de opmerkelijke bomen in het park van Châtelet.

Dit gebied in het centrum van Châtelet mag gerust de groene long van de gemeente genoemd worden. Bewoners kunnen hier rustig kuieren over een oppervlakte van 15 hectare terwijl ze de prachtige zilverlindes, rode beuken en exotische boomsoorten bewonderen.

De toegang is gratis en midden in het park ontdekt u ook een beekje dat uitmondt in een kleine vijver. De ‘Jardin Citoyen’ (buurttuin) en ‘Verger Citoyen’ (buurtboomgaard) zijn eveneens vrij toegankelijk voor de bewoners en bezoekers aan de Métropole.

Geïmproviseerde BBQ in het recreatiepark van Fleurus

Na een wandeling, mountainbiketocht of ritje te paard over een van de 13 (al dan niet thematische) parcours, kunt u zich in deze ‘Jardin des Loisirs’ ontspannen bij een van de barbecueplekjes of speeltuinen. Ze zijn 7 dagen per week gratis toegankelijk, van 10 tot 22 uur.

Een tuin onder de oudste collegiale kerk van België

Nood aan herbronnen of een korte wandeling in een aangename, serene omgeving? Dan is de tuin van Folcuin in Lobbes ongetwijfeld iets voor u. Deze tuin vond zijn inspiratie in de middeleeuwse kloosterwereld.

U moet er enkel het kleine, pas gerenoveerde plein van de gemeente voor oversteken. Een groep vrijwilligers, ‘Les Amis de la Collégiale’, onderhoudt deze groene oase met perkjes aromatische en medicinale planten, een bloementuin, diverse varens, fruitbomen en bloembedden.

Het betoverende kader van het kasteelpark van Ham-sur-Heure

Achter de muren van het kasteel van Ham-sur-Heure, waar het gemeentebestuur gevestigd is, bevindt zich een vrij toegankelijk park waar u heerlijk kunt wandelen in de natuur.

Wie dat wil, kan meteen een bezoek brengen aan het museum over het landelijke en ambachtelijke leven, dat zich ook in het kasteel bevindt.