Een toevluchtsoord voor dieren in nood

Een toevluchtsoord voor dieren in nood
Een toevluchtsoord voor dieren in nood

“De gedachte dat een 2,5 jaar oud paard naar het slachthuis zou moeten, louter omdat het galoppeerde tijdens een drafwedstrijd, is de klik geweest om me in te zetten voor het dierenwelzijn”, legt Christelle Denamur uit. Ze is de medeoprichtster van het dierenopvangcentrum Equi’Chance.

À l’époque, cette défenseuse des animaux cherche un lieu pour accueillir les chevaux ‘réformés’ (qui ne correspondent pas aux normes exigées pour concourir). Lors de ses recherches dans le sud de la Métropole, elle trouve avec son mari une ancienne ferme entourée de prairies, située dans les environs de Romedenne (Philippeville).

Très vite, en plus des équidés, la ferme a décidé d’accueillir d’autres animaux en danger. “Après avoir vu un reportage télévisé, j’ai appris qu’il n’y avait pas assez de place dans les refuges pour les animaux maltraités. Nous avons donc décidé d’accueillir aussi les petits animaux de la ferme”, précise Christelle.

Le refuge héberge aujourd’hui 20 chevaux, 2 vaches, 50 moutons, 16 chèvres, 13 coqs, 3 cochons, etc.

animaux-dans-un-refuge
Christelle kent de geschiedenis van elk dier.

Dieren achtergelaten of in beslag genomen

De dieren die in het toevluchtsoord aankomen, hebben afgezien. “Sommige dieren werden door hun eigenaars in de steek gelaten. Bv. deze kleine zwarte hangbuikvarkens. Mensen adopteren ze als ze klein zijn. Maar ze worden heel groot. Sommige eigenaars besluiten ze dan vrij te laten in het wild, omdat ze te veel plaats innemen.”

Andere dieren komen naar hier nadat ze op bevel van de politie worden weggehaald. “Gewoonlijk nemen buren contact op met de politie om dierenmishandeling te melden. Na een gerechtelijk bevel, gaan we naar de plek in kwestie om de dieren te redden. Sommige situaties zijn verschrikkelijk; dieren zitten opgesloten, andere krijgen geen eten of zijn nooit verzorgd …”

benevole-en-action
Zodra ze hier aankomen, krijgen de dieren eten en verzorging.

Alles wat ze nodig hebben

Bij hun aankomst in het toevluchtsoord worden de dieren door een dierenarts onderzocht en in quarantaine geplaatst. Ze worden verzorgd, gevoed en gehuisvest naargelang van hun behoeften.

Christelle kent de geschiedenis van elk dier. “Dit paard is blind geworden. De eigenaar heeft niet de nodige zorg verleend na een oogprobleem en heeft het door nalatigheid zijn gezichtsvermogen laten verliezen. Ondertussen heeft het vriendschap gesloten met een ezel. Zijn voeten zijn krom gegroeid. Hij werd nooit verzorgd door de toenmalige eigenaar. De twee dieren wijken nooit van elkaars zijde. De ezel leidt het paard. Ze houden elkaar gezelschap.”

Elk dier is anders voor Christelle. “Ik herken elk van de vijftig schapen. Ze hebben allemaal hun eigen bijzonderheden, hun eigen verhaal.”

Animaux-sauves
De dieren vonden snel een nieuwe plek in het toevluchtsoord.

Zodra de dieren weer in vorm zijn, worden ze aangeboden voor adoptie. “Ik ga voor elke adoptie eerst ter plaatse om de ruimte voor de dieren te controleren. Met het adoptiegezin bespreek ik de regels van het dierenwelzijn. Ik wil er zeker van zijn dat de dieren goed behandeld worden.”

Bewust van de dierenrechten

Naast het opvangen van dieren wil het toevluchtsoord mensen bewust maken van de dierenrechten; een tweede essentiële missie voor Christelle. Een zondagmiddag per maand opent het zijn deuren en verwelkomt geïnteresseerden. “Mensen komen hier uit nieuwsgierigheid. Ze vinden het leuk dieren te zien en aan te raken die ze normaal niet van dichtbij meemaken, zoals varkens of koeien.”

nettoyage-des-etables
Vrijwilligers helpen bij de inrichting van de plek om het welzijn van de dieren te waarborgen.

Het toevluchtsoord vestigt ook de aandacht op de problemen in verband met intensieve kweek, het slachten, de lange transporten enz. “Goedkope wol komt vaak van fabrieksboerderijen uit Australië en Nieuw-Zeeland. De kwekers durven daar al eens dieren mishandelen om meer wol te produceren.”

Bovendien promoot het asiel, als ambassadeur van dieren in het wild, tijdens evenementen (buiten de coronaperiode) de vegetarische en veganistische benadering van voeding.

Steun van supporters

Het toevluchtsoord draait op de persoonlijke investeringen van Christelle en haar man, maar ook op die van vrijwilligers. “Vijf mensen helpen ons met het schoonmaken van de boxen, de geitenstal, het erf, … Er is heel veel schoonmaakwerk vereist om het welzijn van de dieren te waarborgen. Ze helpen ons ook met het voederen en verzorgen van de dieren.”

Deze vzw moet het deels hebben van schenkingen, adoptie en sponsoring. “Sommige mensen sponsoren bv. paarden. Door financieel bij te dragen aan het welzijn van bepaalde dieren, onderhouden ze een bevoorrechte band met hen.”

In de toekomst wil het opvangcentrum graag de onthaalruimten verbeteren om de logistiek te vereenvoudigen.

vue-de-la-ferme
Alle dieren hebben hun eigen ruimte.

Contact :
Equi’chance asbl
Rue de la Barrière 9
5600 PHILIPPEVILLE (Romedenne)
https://www.equichance.net/

©video et photos/Jérome Gobin