Terroirmarkten: hefbomen voor lokale consumptie en ambachten

Terroirmarkten: hefbomen voor lokale consumptie en ambachten

Steeds meer mensen willen duurzaam winkelen en kwaliteitsvoeding kopen dat dicht bij huis wordt geproduceerd. Om producenten en consumenten vlot bij elkaar te brengen, worden in Charleroi Métropole veel lokale markten georganiseerd waar verse producten, ambachtelijke creaties, meets & greets, ontdekkingen en deelmomenten worden gecombineerd.

Kies voor de korte keten in Thuin

ADL en de stad Thuin organiseren de markt van lokale producenten en ambachtslieden van Thuin, elke tweede zaterdag van de maand op de Place du Chapitre, aan de voet van het Belfort. De mensen kunnen er van 14 tot 18 uur tussen de kraampjes struinen om groenten, kazen, koekjes en andere lokale lekkernijen te ontdekken. Je vindt er zeker de onvermijdelijke Clos des Zouaves, de natuurlijke zoete wijn uit de naburige wijngaard van Thuin. Ook lokale ambachtslieden presenteren er hun creaties, van sieraden tot zeep en likeur – er is voor elk wat wils.

Deze markt biedt de plaatselijke producenten en ambachtslieden de mogelijkheid hun producten en fabricagemethoden te promoten, en ze ondersteunt daarmee ook de korteketeneconomie. Plaatselijke producten worden rechtstreeks aan de consument verkocht, tegen redelijke en billijke prijzen.

Neem in Fleurus deel aan diverse burgerinitiatieven!

marche
De markt biedt burgerworkshops aan om de solidariteit en duurzame mobiliteit en consumptie te bevorderen.

Sinds enkele jaren werken de stad Fleurus, de burgerbeweging Fleurus en Transition en Fleurus Culture samen rond een markt die de plaatselijke producenten ondersteunt en de banden aanhaalt tussen producent en consument.

Voorzie alvast plaats in je tas voor seizoensfruit en -groenten, zuivelproducten, vruchtensappen en siropen, wijn, honing en textiel zonder afval en een bonte verzameling lokale creaties. Foodtrucks zorgen voor een gastronomische pauze tussen twee verantwoorde aankopen door!

De markt met lokale producenten vindt elke eerste vrijdag van juni, juli, augustus en september plaats op het terrein van het Château de la Paix. Daarmee willen de organisatoren gezonde voeding promoten en de producenten ertoe aanzetten milieuvriendelijke landbouw te bedrijven.

Deze zomer wil het team van Fleurus en Transition zijn verschillende werkterreinen ook in de activiteiten van de markt laten opnemen met een fietsherstelwerkplaats, de aanleg van gemeenschappelijke tuinen en de presentatie van een kunstenaarsparcours, allemaal voor en door de lokale gemeenschap … en jou.

Proef lokale lekkernijen op de marché du Terroir van Nismes

De lokale markt van Nismes, gelanceerd in 2013 door het team van het natuurpark Viroin-Hermeton, blijft lekker vernieuwen met verse vis, zuivelproducten, gerookt vlees, ambachtelijke bieren, jam, nougat, … verleidelijke waren te over op deze lokale markt. En extra origineel … je vindt er traktaties en kluiven voor honden, daar gemaakt met natuurlijke producten. Iets om je viervoeter mee te plezieren!

De terroirmarkt van Nismes vindt plaats op de place Châtillon, midden in het stadje Viroinval, om de andere zaterdag.

Er wordt niet alleen gezond en lokaal voedsel gepromoot, lokale ambachtslieden laten er ook hun creaties zien, zoals handgemaakte kaarsen, no waste producten en kinderkleding. Ook interessant is de infostand over de Semeur, de lokale munt van Entre Sambre et Meuse.

Of ontmoet de lokale producenten van Fontenelle

terroir-marche
De verkoop van bioproducten wint aan belang In Charleroi Métropole.

Elke laatste zaterdag van juni, juli, augustus en september verwelkomt de biologische en ambachtelijke markt van Guinguette een twintigtal tuinders op de Guinguette des Étangs in Fontenelle.

Kraampjes met biologische producten waaronder brood, meel, zuivelproducten, olijfolie en groenten en fruit, en daarnaast ambachtelijke producten zoals jam, honing, bier en zelfgemaakte cosmetica, wachten op jouw bezoekje. Een origineel extraatje dat de markt uniek maakt is het naaiatelier waar je gescheurde kleren kunt laten retoucheren, of de zoom van je lievelingsbroek opnieuw kunt laten stikken!

Met deze markt wil de Guinguette des Étangs de korte keten bevorderen en de ontmoeting tussen burgers en plaatselijke producenten aanmoedigen. Doel is je mandje te vullen met kwaliteitsproducten, terwijl je ondertussen een gezellig moment beleeft.

Vul je mandje op de lokale en biologische marché du Martin Pêcheur

Op de lokale en biologische marché du Martin Pêcheur kun je gratis zaden bekomen voor je moestuin.

Sinds enkele jaren is de lokale en biologische marché du Martin Pêcheur een begrip bij de inwoners van Montigny-le-Tilleul. Deze markt biedt zoveel moois, met heel wat biologisch geteelde voedingsmiddelen en artisanale producten.

Bovendien wordt er een gratis zaadverdeling georganiseerd! Het betreft voornamelijk zaden van planten die goed zijn voor de bijtjes en inheemse soorten.

De markt vindt elke derde zaterdag van de maand plaats, van april tot oktober, van 14.30 tot 17.30 u. Zorg dat je er bij bent!

Bewonder de creaties van plaatselijke ambachtslieden in Couvin

Op de tweede en vierde zondag van de maand, tussen 7.30 en 13 u, zorgen het natuurpark Viroin-Hermeton en de gemeente Couvin voor een artisanale markt op de Place Marie de Hongrie in Mariembourg.

De markt vindt gelijktijdig met de weekmarkt plaats en biedt plaatselijke producenten en ambachtslieden de gelegenheid hun waren te promoten en de bevolking te ontmoeten.

Een tiental marktkramen bieden seizoensfruit en -groenten, zuivelproducten en vleeswaren aan. Daarnaast zijn er houtdraaiers, mandenmakers, juweliers, keramisten, glasvaklui en smeden aanwezig.

Of het nu in Thuin, Fleurus, Viroinval, Chimay, Fontenelle, Montigny-le-Tilleul of Couvin is, Charleroi Métropole heeft een overvloed aan lokale markten. Kom er om rond te slenteren, jezelf te verwennen, bewuster te consumeren, de lokale economie te steunen, beter te eten, … Je vindt altijd minstens een goede reden om erheen te gaan!