7 niet te missen trails in Charleroi Métropole

7 niet te missen trails in Charleroi Métropole

Ben je een beginnend sporter of geoefend hardloper? Waag je dan aan de trail challenge en ontdek de regio op een heel eigen manier. Voel je vrij en overtref jezelf.

Ontdek hier enkele van onze trails en stel je eigen sportkalender samen!

Lopen op de terrils

De Trail des terrils, die elk jaar in november in Charleroi wordt georganiseerd, begint in Roux. De Trail omvat 4 routes (van 28, 22, 15 en 11 km) en voert je over de keten van terrils om en rond Charleroi. Tijdens de race kun je het stadscentrum en de getuigen van het industriële verleden van Charleroi bewonderen, maar je loopt in een verrassend groene omgeving.

Doe mee aan deze vijfde editie om het parcours te (her)ontdekken; de herfstsfeer op de terrils is uniek. Nog een kleine bonus: een hoogteverschil van 650 meter op 28 kilometer, klimwerk genoeg om de dijen te versterken!

Joggeuse
De trailparcours bezorgen je een gevoel van vrijheid in de volle natuur en tegelijk een kans om tot het gaatje te gaan en jezelf te verrassen.

Een luchtje scheppen langs het water

In januari kun je tijdens de trail de la Vallée de la Thyria kennismaken met de bosrijke streek van Walcourt. Elk type sporter vindt hier een aangepast parcours (5, 13 en 23 km) om zich uit te leven!

Deze trail is populair bij lokale en internationale joggers en lokt elk jaar veel deelnemers.

In het bos van het Pays de Chimay

Van februari tot augustus bieden de beheerders van het bos van het Pays de Chimay de Challenge Trail aan. De deelnemers aan de challenge leggen verschillende trails af in het meest uitgestrekte boslandschap van België. Ze worden vervolgens ingedeeld in klassementen op basis van hun wedstrijden.

Het programma verandert elk jaar. De parcours worden georganiseerd door verschillende organisatoren (clubs, vzw’s enz.). Afhankelijk van de editie kun je deel nemen aan de Trail des 3 Vallées, de Chimay Night trail, de Trail de l’Hermetour, de Trail du Viroin, de Froidchatrail, de Trail de l’Eau Blanche, de Ultratrail de la Forêt du Pays de Chimay …

Inschrijving staat open voor iedereen, op basis van de categorie. In september wordt in de Auberge du Poteaupré een prijsuitreiking georganiseerd.

participants-au-trail
Sommige trails in Charleroi Métropole leiden over steile paden.

Langs de meren van de Eau d’Heure

De Trail’Heure wordt in maart in Ham-sur-Heure georganiseerd door de Jogging Club Ham-sur-Heure, en laat sporters hun ding doen in een plattelandsomgeving. Er is een parcours van 7 en een van 14 km.

Start en aankomst liggen in de betoverende omgeving van het Château d’Ham-sur-Heure-Nalinnes.

Langs de grootste meren van België

In mei voert de Trail des Lacs de l’Eau d’Heure, je in Boussu-lez-Walcourt mee langs de oevers van het grootste merengebied van Wallonië. Drie routes vertrekken vanaf het voetbalveld langs de route de Castillon, voor respectievelijk 11 km, 20 km en 30 km. Ze laten je kennismaken met het gevarieerde landschap van bossen, velden en, natuurlijk, water zover het oog reikt. Bar, terras en bevoorradingen worden voorzien voor atleten en begeleiders.

Raak of blijf in vorm door deel te nemen aan een trail, alleen of met vrienden.

In de Beneden-Samber

In juni organiseert  VitaFun, de Trail de Sambreville, die je van de start in Falisolle langs de Basse-Sambre voert. De verschillende trajecten, tussen 5 en 25 km, vertrekken op de vlakte van het bos van Harzée.

Bevoorradingen en een foodtruck zijn ter plaatse voorzien om de inwendige mens te versterken.

Langs de verlaten industrieterreinen

In augustus kun je met de Indus’Trail op een tocht van 5 of 11 km kennismaken met het industriële verleden van de streek. De trail vertrekt in Rockerill, een alternatieve hotspot in Charleroi die symbool staat voor de cultuur en muziek van de Carolo’s.

Door velden… en trappisten, al was het maar voor het proefplezier

Ontdek de Jogging van het Prinsdom Chimay in april. Deze landelijke jogging wordt georganiseerd door Jaco ASBL (Jogging Athlétique Club de l’Oise). Het parcours voert je door velden en bossen, waarvan sommige doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Ontdek nieuwe tracés dankzij de Trails.

Nodig meteen ook je familie en bierminnende vrienden uit om mee te gaan. Er zijn vier afstanden: een van 14 km met 8 bevoorradingsposten (4 met water en 4 met Chimay-trappistenbier), een andere van 5,8 km en twee voor kinderen, van 1,4 km en 700 meter. De sfeer zal alvast goed zitten.

De sportclub biedt ook andere thematrajecten aan.

En ontdek ook deze trails:

  • de Trail de Pont-à-Celles, in september
  • de Trail du Pays des Drôles, in Fagnole in september
    de nachtelijke Trail des deux provinces, in Wanfercée-Baulet, in december
    de Trail des Castors by Night, in Aiseau-Presles in december
    de Thudi Z Trail in Thuin, in maart
    de Trail du Montagnard in Montigny-le-Tilleul, in juni

Deze lijst is niet volledig en verandert nog elk jaar.