Charleroi Métropole, een rijke geschiedenis…

Charleroi Métropole, een rijke geschiedenis…

De donkerste periodes van de geschiedenis laten een diepe indruk na op de bevolking. De restanten van de oorlog houden de herinnering aan onze voorouders levendig. Sommige overblijfselen zijn zelfs belangrijke toeristische sites geworden. Kort overzicht van de getuigenissen van de oorlog op het grondgebied van Charleroi Métropole.

Informatie over de oorlog

Geschiedenisliefhebbers vinden zeker hun gading in een aantal musea op ons grondgebied. In het Musée Mémorial des Chasseurs à Pied (soldaten van de lichte infanterie), in de Trésignies-kazerne in Charleroi, wordt de evolutie geschetst van dit gewapende leger, sinds de Revolutie van 1830 tot de operaties in voormalig Joegoslavië of Afghanistan.

Het meer bescheiden Musée Lieutenant Cook 40-44, in de streek van Momignies, vertelt het verhaal van de eerste Amerikaanse soldaten die in België gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog

Wie graag wandelt en tegelijk iets opsteekt, kan de Promenade Héroïque (heldenwandeling) in Lobbes maken. Deze volgt de confrontatie van de soldaten met de Duitsers in 1914. Dat is ook het geval voor de route langs “les Coulisses de la Grande Guerre” (de coulissen van de Groote Oorlog), in de gemeente Ham-sur-Heure-Nalinnes.

Nooit vergeten

Talloze gemeenten van Charleroi Métropole eren de soldaten die gesneuveld zijn voor het vaderland met gedenkplaten. Andere belangrijke plekken zijn dan weer geschikt voor bezinning, zoals het kerkhof der Gefusilleerden in Sambreville of het militair kerkhof van de Belle Motte in Aiseau-Presles.

In het meer “toeristische” Mémorial 14-18, hoog boven Vierves-sur-Viroin, dat dit uiterst charmante dorpje domineert, kunt u oude kanonnen zien terwijl u door de natuur wandelt.

Herinneringen aan de bezetting

Op het grondgebied van Charleroi Métropole getuigen indrukwekkende overblijfselen van de Duitse bezetting tijdens de twee wereldoorlogen.

Dicht bij Pont-à-Celles ligt een oude verroeste brug, de “brug van Hitler”, die ooit deel uitmaakte van een spoorweg tussen Luttre en Châtelineau. Die spoorweg werd door de Duitsers gebruikt bij hun offensief, maar hij werd meerdere keren vernield en opnieuw opgebouwd. Op een van de pijlers zijn nog de wapenschilden van het Duitse leger te zien.

We kunnen niet zomaar voorbijgaan aan de “bunker van Hitler”, in Brûly-de-Pesche nabij Couvin. Dit betonnen bouwwerk, dat in 1940 werd opgericht voor een bezoek van Hitler aan de streek, is nooit gebruikt. Tijdens zijn verblijf logeerde de Führer namelijk liever in twee chalets in Beierse stijl, die ook speciaal voor hem waren gebouwd.

Onverwachte ontdekkingen

In ons moderne dagelijkse leven blijven overblijfselen van de geschiedenis opduiken.  In 2004 ontdekte een jager in een bos nabij Thuin een wapen- en munitie-opslagplaats uit de Eerste Wereldoorlog, in een geul van 75 meter lang! Waarschijnlijk de inhoud van een munitietrein die was begraven…

Eind 2017 vond een inwoner van Beaumont tot zijn verrassing meerdere geweren uit de oorlog van 14-18 in de regenput van zijn huis.

En onlangs nog, bij de bouw van een supermarkt in Bouffioulx in juni 2021, stootten de arbeiders op een monumentale obus van 500 kg, die ook dateerde uit de Eerste Wereldoorlog!

Onze bodem heeft duidelijk nog niet al zijn historische geheimen prijsgegeven…