Farciennes

Farciennes

Farciennes

Laat de legende van de vampiers van Farciennes u vooral niet afschrikken om een bezoekje te brengen aan deze opbloeiende gemeente! Deze voorheen sterk geïndustrialiseerde fusiegemeente is erg gedreven om met tal van projecten een groene gemeente te worden waar het aangenaam wonen is. U vindt er heel wat ruimtes om te wandelen en te ontspannen, zoals het natuurcentrum Bois Monard, diverse culturele settings zoals de Espace Jeff Bodart en een complete sportinfrastructuur met een polyvalente sporthal en gemeentelijk zwembad. Wat heeft deze tegelijk stedelijke en landelijke gemeente, vol contrasten en bezieling, u te bieden?

Adresse : 40, rue de la liberté – 6240 Farciennes

Farciennes is een oude industriestad met zo’n 11.000 inwoners die zwaar heeft geleden onder de sluiting van de steenkoolmijnen. In 1984 ging in deze fusiegemeente de laatste Waalse steenkoolmijn Roton dicht. De oude schachttoren domineert nog steeds het landschap en waakt symbolisch over de ingrijpende omwenteling die de gemeente sindsdien onderging. En met succes. Farciennes is er de voorbije tien jaar in geslaagd een positieve dynamiek te creëren en een veelvoud aan innovatieve projecten te lanceren op het gebied van vastgoed, tewerkstelling, stadsvernieuwing en milieu.

Daadkracht en vernieuwing

Farciennes, waar ook het dorp Pironchamps deel van uitmaakt, heeft een volwaardige, coherente en creatieve visie op ontwikkeling. En het zijn niet alleen de gemeentelijke teams die de handen uit de mouwen steken onder het lokale motto ‘Farciennes staat niet stil!’ . Meer nog dan een slogan is dat een heuse mindset geworden. is De verandering wordt gedragen door een jonge, geestdriftige bevolking en is nu een realiteit die dagelijks tot uiting komt en waar heel wat bewoners en verenigingen mee de schouders onder zetten. Neem nu de ‘confrérie du Marquisat de Farciennes’ (het broederschap van het markgraafschap Farciennes) dat de stad en haar positieve imago uitdraagt en promoot. De ‘broeders’ bedachten daartoe een 100% sociaal bier, de Farciennoise, om de eigen vzw en daarnaast nog tal van andere projecten in de gemeente te financieren. Zo kon onder meer het plaatselijke kasteel van de ondergang gered worden. Het werd gerenoveerd en is nu een beschermd monument.

Het land van feesten en legendes

Als fervent liefhebber van aangelegde tuinen gaf Lodewijk XIV het ‘Vieux Château’ (het oude kasteel) de bijnaam ‘Petit Versailles’. De wereldwijde faam kwam er ook door de vele legendes die ermee in verband worden gebracht… Een van de bekendste is wellicht die van de vampiers van Farciennes, ‘geïnspireerd’ door de ontdekking in 1886 van vijf doodskisten met daarin vijf stoffelijke overschotten waarvan het hart telkens doorboord was met een paal. Maar laat u vooral niet afschrikken door verhalen over bloeddorstige onsterfelijken. Tegenwoordig is de gemeente springlevend en vooral ook gemoedelijk. De ‘Farciennois’ hebben de handen in elkaar geslagen om hun gemeente een tweede adem te geven en bouwden zo een hechte band op. Ze ontmoeten elkaar regelmatig tijdens de meest uiteenlopende evenementen die het levensritme van deze plaats bepalen. Zo is er de zomerprogrammatie van Les Estivales, de Calvacade-optocht, Les Hivernales voor de feeërieke kerstsfeer, het Fête de l’amitié (feest van de vriendschap, het grootste multiculturele festival van de streek) enz.

Groen en duurzaam

We hebben het al gezegd. Farciennes is een stad vol contrasten, tegelijk stedelijk en landelijk, maar ook buitengewoon groen en dus ideaal voor wie zich wil herbronnen. Het natuurcentrum Bois Monard is bijvoorbeeld uitgegroeid tot een aangename wandelplek met een arboretum, boomgaarden en recreatiezones. Er worden ook verschillende activiteiten georganiseerd, zoals de traditionele voorjaarsborrel, het al even traditionele paaseieren rapen en diverse geleide bezoeken met gespecialiseerde natuurgidsen. De fusiegemeente wordt verder doorkruist door de Samber en beschikt over een RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen) die haar verbindt met de Ecopole, een bedrijvenpark met name voor bedrijven die zich focussen op duurzame ontwikkeling. Farciennes ziet de toekomst kortom door een groene bril. Ze wil het gebruik van hernieuwbare energiebronnen stimuleren, opnieuw een groene gordel creëren – met name door de terrils te herwaarderen – en de zachte mobiliteit richting de nabijgelegen gemeenten ontwikkelen.

Toegankelijkheid, diensten en cultuur

De vitaliteit en het milieubewustzijn van Farciennes zijn niet haar enige troeven. De gemeente ligt vlakbij de grote verkeersassen (nabij de R3 en eenvoudig richting Charleroi via de N90, de zogeheten route de la Basse Sambre ), zonder er enige hinder van te ondervinden. Daarnaast is er ook een station (lijn Namen-Charleroi) en vindt u er tal van buurtvoorzieningen en gerenoveerde scholen. Iedereen vindt hier wel een activiteit naar zijn/haar smaak. Naast de cultuurpool – Espace Jeff Bodart (opgedragen aan de betreurde Waalse zanger) die naast voorstellingen, concerten en workshops ook onderdak biedt aan de academie voor muziek, dans en woordkunst en de bibliotheek, is er ook een sporthal, een binnenkort geheel gerenoveerd zwembad en een voetbalstadion. Om nog maar te zwijgen over de bijzonder actieve jeugdbewegingen. Zo is de vzw OXYJeunes, een van de grootste jeugdverenigingen van de Franstalige Gemeenschap, volop bezig met de ontwikkeling van een jongerenpool waar zowel een jeugdherberg als opleidings- en ontmoetingscentrum in zullen worden ondergebracht.

Wat denkt u? Meer dan een blik waard, toch? Farciennes is een fusiegemeente met een veelbelovende toekomst die, als we de legende mogen geloven, altijd open staat voor wat… vers bloed!

De sterke punten

Praktisch

  • Bedrijvenpark Ecopole
  • Treinstation (lijn 130 van Namen naar Charleroi)
  • Directe toegang tot de route de la Basse Sambre (N90), in de buurt van de R3 van Charleroi

Leefomgeving

  • Mix van verschillende soorten woningen: te renoveren herenhuizen, typische arbeidershuisjes, appartementen, ecowijk, sociale woningen, het Fontenelle-project (combinatie wonen-werken), project voor de Grote Markt enz.
  • Semi-stedelijke maar erg groene gemeente

Vrije tijd