Momignies

Momignies

Momignies

Momignies wordt begrensd door 8 Franse gemeenten die zich over 3 departementen uitstrekken. De gemeente werd bekend als decor van de succesfilm ‘Rien à déclarer’ (Niets aan te geven) van Dany Boon, met Benoît Poelvoorde in de hoofdrol. De makers hoefden hun inspiratie niet ver te zoeken. Door de strategische ligging op de Frans-Belgische grens ontpopte Momignies zich al in de 19e eeuw tot een smokkelparadijs. De bewoners aan weerszijden van de grens onderhouden ook nu nog nauwe banden, al komen er geen verboden waren meer bij kijken. Momignies is al eeuwenlang een belangrijk centrum van de glasindustrie maar beschikt ook over heel wat groen. Liefst een kwart van de oppervlakte is beschermd natuurgebied, waardoor u hier in alle rust van het buitenleven kunt genieten. Ontdek de vele troeven van Momignies en laat u verleiden.

Adres : Grand Place, 1 – 6590 Momignies

Samen met Beauwelz, Forge-Philippe, Macon, Macquenoise, Monceau-Imbrechies en Seloignes vormt Momignies een landelijke fusiegemeente met zo’n 5.400 inwoners, verspreid over de 3 valleien van de Helpe, de Oise en de Eau Blanche. De gemeente is ongeveer 8.857 hectare groot, waarvan 1.800 hectare is ingenomen door gemeentelijke bossen en 1.000 door privébossen. Het grondgebied is voor een kwart beschermd als Natura 2000-gebied en is bezaaid met weiden en akkers in een coulisselandschap, rivieren, bossen en uitgestrekte natuur met een onwaarschijnlijke biodiversiteit.

De Frans-Belgische vriendschap

Momignies ligt in het uiterste zuiden van de provincie Henegouwen en grenst aan 8 Franse gemeenten en 3 departementen. Ze deelt een 37 km lange grens met Frankrijk. Het was geen toeval dat Dany Boon net deze gemeente koos om er zijn film ‘Rien à déclarer‘ (Niets aan te geven) te draaien. Boon speelt zelf de rol van de Franse douanier Mathias die een vliegende brigade ‘moet’ vormen met zijn Belgische collega en notoir francofoob Ruben (hoofdrol voor Benoît Poelvoorde) op een moment dat de grenzen door de eenmaking van de Europese markt wegvallen. In enkele scènes spot u ook de oude douane van Courquain die u vandaag nog kunt bezoeken. Overigens stond Momignies door haar strategische grensligging in de 19e eeuw al bekend als de ‘place to be’ voor smokkelaars. Vandaag kunt u ze letterlijk achterna – smokkelboekje in de hand – via de uitgestippelde wandelroute ‘le circuit des gabelous’ (de route van de commiezen of tolbeambten). De nauwe banden tussen beide landen gaan verder dan smokkelen alleen. Bijna iedereen in Momignies heeft minstens een Fransman of Française in de familie.

Smederijen, glasfabrieken en beschermde natuur

De fusiegemeente stond lang bekend om haar smederijen (met name in Forge-Philippe, zoals de naam – verwijzend naar het Franse forge voor smederij – al doet vermoeden) en wordt ook al eeuwen geroemd om haar glasindustrie. De Duitse glasfabrikant Gerreisheimer is er vandaag nog actief met een vestiging die flesjes produceert voor de grootste cosmetica- en luxeparfummerken. Het bedrijf heeft 400 werknemers in dienst en is zo een van de grootste werkgevers in de Laars van Henegouwen.

Deze industriële activiteit doet echter niets af aan het uitgesproken groene karakter van de fusiegemeente. Ze is omringd door de regionale natuurparken van Avesnois en de Ardennen en beschikt over niet minder dan 110 km wandelpaden waar u uitgebreid de benen kunt strekken en uw ogen de kost kunt geven. Zo kunt u langs de vijver van la Fourchinée wandelen, een wateroppervlak van een twaalftal hectare dat vroeger werd gebruikt om de smidsoven te koelen en nu beschermd natuurgebied is. Ook het RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen) is een mogelijkheid. Dat kunt u te voet of per fiets doen, met onderweg een stop aan het uitzonderlijke arboretum met een 75-tal boomsoorten.

De belangrijkste voorzieningen binnen handbereik

Hoewel de fusiegemeente een landelijk karakter heeft, vindt u hier alle noodzakelijke faciliteiten. Er zijn een gemeenteschool en 4 vrije scholen (leerlingen van het secundair kunnen met de TEC-bus naar Chimay, op 12 km, of Couvin, op 26 km). Daarnaast vindt u hier een gespreid aanbod op het vlak van gezondheidszorg, buurtwinkels, sportclubs en zelfs een cultureel centrum waar u voor tal van voorstellingen, films, workshops, stages en taalcursussen terechtkunt, nog aangevuld met de meest uiteenlopende verenigingen.

Wie in Momignies woont, kan rustig genieten van de belangrijke dingen in het leven. Het is een gemeente waar buren nog buren zijn en levenskwaliteit en een warme leefomgeving belangrijk worden geacht. Iedereen kent hier iedereen, zelfs op de administratie! Dat de gemeente altijd wel voor een feestje te vinden is en heel wat bewoners bij plaatselijke verenigingen zijn aangesloten, is daar wellicht niet vreemd aan.

Deze rijk bedeelde en overweldigende streek is een waar paradijs voor wie van de natuur en van mooie steen houdt. Op zoek naar schilderachtige landschappen en weldadige rust? Dan is Momignies zeker iets voor u!

De sterke punten

Praktisch

  • Industriezone
  • Glasfabrikant Gerreisheimer, een van de grootste werkgevers in de Laars van Henegouwen
  • Openbare computerruimte
  • TEC-lijn 129 Chimay-Bergen
  • Grens met Frankrijk
  • Ongeveer 45 kmo’s
  • Ongeveer 80 boerderijen

Leefomgeving

  • Erg groene gemeente met een lage bevolkingsdichtheid
  • Landbouwgronden, bosgebieden, valleien, waterlopen, vijvers enz.
  • Neoklassieke gebouwen, constructies in arduinsteen of rode baksteen, boerderijen enz.

Loisirs

  • Cultureel centrum van Momignies
  • Sportclubs (boogschieten, lopen, dansen, paardrijden, voetbal, wandelen, vissen, petanque, tennis, tafeltennis, fietsen)
  • RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen)
  • Vijver van la Fourchinée
  • Gemeentelijke bibliotheek