Philippeville

Philippeville

Philippeville

Waag u in de ondergrondse gangen van Vauban of duik onder in de geschiedenis van het marmer. Philippeville heeft alles in huis om u versteld te doen staan. De opmerkelijke architectuur en het indrukwekkende erfgoed, de wisselende landschappen, pittoreske dorpjes en prachtige kastelen zorgen voor een unieke uitstraling. Het perfecte kader voor wandelaars die de streek willen verkennen. Sport- en cultuurliefhebbers vinden hun gading in de rijkgevulde agenda met activiteiten voor alle smaken en leeftijden. De hoofdstad van de Fagnestreek beschikt daarnaast over alle diensten en voorzieningen. Wij lichten voor u een tipje van de sluier op. 

Adres : Place d’Armes 12 – 5600 Philippeville

Philippeville ligt tussen de ‘Vallées des Eaux Vives’ (Valleien van het Levende Water) en omvat ook 16 (!) schilderachtige dorpjes: Fagnolle (benoemd tot een van de mooiste dorpjes van Wallonië), Franchimont, Jamagne, Jamiolle, Merlemont, Neuville, Omezée, Roly, Romedenne, Samart, Sart-en-Fagne, Sautour, Surice, Villers-en-Fagne, Villers-le-Gambon en Vodecée. Kenmerkend erfgoed en adembenemende landschappen vormen de kernwoorden in deze gemeente tussen Charleroi (op 30 minuten met de wagen) en Couvin (op 15 minuten).

Een opvallende stadskern

Philippeville is een vestingstad met straten in de vorm van concentrische cirkels rond een dichtbebouwd centraal plein. Ze werd in 1555 opgericht omwille van haar strategische ligging. Keizer Karel V noemde de stad naar zijn zoon en Koning van Spanje, Filips II. Na de Spaanse overheersing namen de Fransen in het midden van de 17e eeuw het bewind over. In die periode zou Sébastien Le Prestre de Vauban, een bekend bouwmeester en militair ingenieur onder Lodewijk XIV, de vesting van Philippeville grondig herzien. Hij ontwikkelde er meer bepaald een ondergronds netwerk van gangen. Daarvan vallen er vandaag nog enkele te bezichtigen. Vauban legde meer dan ooit de nadruk op de stervorm van de vesting. De restanten ervan bepalen ook nu nog het unieke uitzicht van de stad. De grote lanen volgen het traject van de vroegere vestingmuren en de straten die van het centraal gelegen ‘Place d’Armes’ (het voornoemde centrale plein) vertrekken, ‘stralen’ als het ware naar buiten uit. Voeg aan deze specifieke stadsgeografie nog de prachtige gebouwen in blauwe hardsteen en baksteen toe en u begrijpt waarom Philippeville jaarlijks zoveel bezoekers trekt.

Landschappen die de omweg waard zijn

Rond het stadscentrum liggen ettelijke hectares weilanden en bossen, bezaaid met natuurgebieden van uitzonderlijke schoonheid, opmerkelijke bomen, lieflijk ogende dorpjes, watermolens, kasteelhoeves, middeleeuwse kastelen en kapellen. U treft er ook talloze oude groeves. Het rode marmer dat hier werd bovengehaald, was lange tijd de trots van de stad. De inmiddels verlaten groeves dienen nu een heel ander nut. In die van Wayons bv. mogen klimmers en speleologen hun kunnen demonstreren, terwijl de groeve van Rochefontaine als duikcentrum fungeert. Philippeville wordt vaak de hoofdstad van de Fagnestreek genoemd en herbergt diverse natuurreservaten. De opvallendste zijn de site van de ‘Grand Ri’ met een bosrijke heuvel omringd door velden, de natuurreservaten ‘Al Florée’ en ‘Vivi des Bois’ met de typische landschapskenmerken van de Fagne of het domein van de ‘Argilières’ dat als een mozaïek is opgebouwd rond droge en vochtige gebieden, vennen van alle formaten en bosstroken. Dit rustige maar uiterst gevarieerde kader biedt tal van wandelmogelijkheden.

Levendig op alle vlakken

Philippeville is niet enkel een fusiegemeente om vanop afstand te bewonderen, het is ook een aangename stad om in te wonen. Er is een rijkgevuld cultureel aanbod, met musea, tentoonstellingen, plaatselijke kunstenaars en ambachtslui. Daarnaast is er een cultureel centrum met een programma dat bol staat van de activiteiten, zoals workshops, concerten, film- en andere voorstellingen, conferenties enz. Ook op sportief vlak zitten de verzamelde gemeentes niet stil. U vindt er een sporthal, een zwembad en tennisterreinen en er zijn diverse sportclubs voor alle mogelijke disciplines. De stad bevindt zich bovendien op een steenworp van de Meren van de Eau d’Heure die u naast de zwemzones ook nog andere sport- en recreatiemogelijkheden bieden.

Naast deze activiteiten heeft Philippeville ook nog enkele niet zo alledaagse onmisbare folkloristische en andere feestelijke events op het programma staan. Denk daarbij aan de Mars van Saint-Philippe die elk jaar in mei plaatsvindt, de carnavalsfeesten van Franchimont en Neuville, het ‘Grand Feu‘ van Sautour (een traditioneel vreugdevuur), de ambachtelijke markten op woensdag, de ‘nachtelijke jogging van de vuurkorven’ en de ’12 Uur van La Chinelle’ (een duurrace voor motoren).

Een zelfvoorzienende gemeente

Als stad en hoofdplaats van het arrondissement beschikt Philippeville over alle vereiste diensten en voorzieningen. De TEC-buslijnen zorgen voor een vlotte verbinding tussen het centrum en de omliggende dorpen, terwijl u in het plaatselijke station (lijn 132 van Charleroi naar Treignes) gemakkelijk de trein kunt nemen naar het centrum van Charleroi of Couvin. De gemeente heeft grote en kleine winkels, een ziekenhuis, een onderwijsaanbod tot in het secundair (en scholen in het buitengewoon onderwijs), dokters, een bibliotheek, een bibliobus enz.

Fijnproevers kunnen in de vele restaurants terecht. Onder de culinaire specialiteiten van Philippeville is met name het konijn met bier en brandnetels niet te versmaden. Het is een creatie van Thierry Debus, chef-kok van ‘La Côte d’Or’. Dit gerecht is nauw verweven met de identiteit van de stad, die ook de ‘Confrérie du Lapin à la Bière’ (het broederschap van konijn met bier) huisvest dat onder meer met dit lekkers het streektoerisme en de traditionele gastronomie van de streek promoot.

Een uitgebreid geschiedkundig, architecturaal en natuurlijk erfgoed, een waaier aan sport- en culturele activiteiten, een bruisende stadskern en levendige dorpjes… het ontbreekt Philippeville werkelijk aan niets! Hoog tijd om zelf eens op verkenning te gaan, toch?

De sterke punten

Praktisch

  • Station (spoorlijn 132 van Charleroi naar Treignes)
  • Kleuter- tot secundaire scholen en een aanbod in het buitengewoon onderwijs
  • Algemene kliniek van Philippeville – CHU (universitair ziekenhuis) van Charleroi
  • Grondgebied doorkruist door de N40 en N5
  • Winkelcentrum ‘Zoning des Quatre bras’
  • Verschillende TEC-buslijnen (met name de 108, 132a, 136d, 451, 452, 453 en 561) bieden een goede verbinding met Charleroi, Couvin, Mariembourg, Walcourt, Beaumont enz.

Leefomgeving

  • Semi-stedelijk centrum met een opvallend patrimonium; landelijke dorpjes met de typische traditionele bebouwing, veelal in blauwe hardsteen
  • Bloemrijke landschappen, uitgestrekte landbouwgronden, bossen en venen

Vrije tijd