Walcourt

Walcourt

Walcourt

Walcourt is de toegangspoort tot de beroemde Meren van de Eau d’Heure. Het is een groene, glooiende gemeente met een middeleeuwse kern op een rotsachtige top. U kijkt er uit over magnifieke landschappen die de beroemde dichter Paul Verlaine tot enkele verzen inspireerden. Deze culturele en sportieve stad staat verder bekend om de vele marsen van Entre-Sambre-et-Meuse, waarvan er verschillende tot het Unesco-werelderfgoed behoren. Tijdens uw bezoek aan deze charmante gemeente mag ook een biertje niet ontbreken. Dat krijgt u dankzij Keizer Karel in een pot met… vier oren!

Adres : Place de l’hôtel de ville 3-5 – 5650 Walcourt

Walcourt is een semi-rurale, residentiële gemeente met iets meer dan 18.000 inwoners. Ze is gebouwd op een rotsachtige uitloper tussen de Eau d’Heure en de Eau d’Yves. Deze kleine stad met middeleeuwse roots omvat verder nog de deelgemeentes Berzée, Castillon, Chastrès, Clermont, Fontenelle, Fraire, Gourdinne, Laneffe, Pry, Rognée, Somzée, Tarcienne, Thy-le-Château, Vogenée en Yves-Gomezée. Samen vormen ze een vredige, groene leefomgeving vlak bij de agglomeratie van Charleroi.

De middeleeuwse stad

Walcourt is een erg uitgestrekte gemeente in twee delen, met enerzijds een landelijk en anderzijds een semi-stedelijk gebied. Aan de ene kant van de N5 ligt het centrum van de fusiegemeente. In dit mooie ommuurde ‘stadje’ kijkt u vanop een smalle heuvel uit over de hele vallei. Walcourt staat van oudsher bekend om haar imposante collegiale kerk in gotische stijl – in de jaren ’50 verheven tot Sint-Maternusbasiliek – en het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Walcourt dat al eeuwenlang door pelgrims vereerd wordt. De gemeente straalt de typische charme uit van een middeleeuwse stad op de flank van een helling. De prachtige steegjes in trapvorm, de kenmerkende oude gebouwen en de steile terrasvormige tuinen vormen een uitzonderlijk architecturaal geheel waar u heerlijk doorheen kunt struinen.

Schitterende landschappen en authentieke dorpjes

Aan de andere kant van de N5 belandt u in het veel stillere, idyllische gedeelte, bestaande uit authentieke dorpjes met kenmerkende stenen huizen, waar de bevolkingsdichtheid veel lager ligt. In een ver verleden speelde de industrie, en dan met name de metaalindustrie, hier een belangrijke rol. Stille getuigen daarvan zijn de restanten van traditionele smederijen met hamer en aambeeld, ijzermolens, werkplaatsen waar ijzerdraad getrokken of ijzer gezuiverd werd, pletterijen en walserijen. In Thy-le-Château kunt u bv. de overblijfselen van de oude staalfabriek van Saint-Eloi bezichtigen. Nu is de natuur hier alomtegenwoordig. De groene, heuvelachtige landschappen met wouden (waarvan 12.00 ha gemeentelijke bossen) en velden (70% van het grondgebied wordt voor landbouw gebruikt) nodigen uit tot een tocht langs de 250 km bewegwijzerde wandelpaden. Tussen het natuurschoon door ontdekt u er ook tal van kastelen (waaronder het middeleeuwse kasteel van Thy-le-Château en de kasteelboerderijen van Tarcienne, Berzée en Laneffe) en imposante hoeves.

De gemeente besteedt veel aandacht aan natuurbescherming en duurzame ontwikkeling. U treft hier dan ook diverse reservaten, waaronder het domein ‘des Boussaires et des Houssaires’, de vallei van de Eau d’Yves en het Natura 2000-gebied in het stroombekken van de Fairoul. Om deze natuurlijke rijkdommen in stand te houden, heeft Walcourt zich tot een duurzaam bosbeheer verbonden middels de PEFC-certificering (Programme for the Endorsment of Forest Certification Scheme). Parallel daarmee leverden de investeringen in zachte mobiliteit de fusiegemeente ook het label van ‘Commune Pédestre‘ (wandelgemeente) op. Dat wordt toegekend door de Waalse overheid in samenwerking met de vroegere vzw Sentiers.be, die inmiddels actief is onder de nieuwe naam ‘Tous à Pied’ (iedereen te voet). De schoonheid van de plaatselijke landschappen maakt van Walcourt niet enkel een geliefkoosde groene bestemming voor ‘ecotoeristen’. Ze fungeerde ook als inspiratiebron voor de bekende dichter Paul Verlaine die er in zijn gedichtenbundel ‘Romances sans paroles’ (Romances zonder woorden) enkele verzen aan wijdde.

Folklore en tradities

Walcourt heeft vele gezichten. Het ene dorpje doet enigszins bemiddeld aan, het andere is volkser.Sommige gebieden zijn meer stedelijk, andere ronduit landelijk. Maar geen van die verschillen weerhoudt de bewoners ervan met zijn allen samen te komen rond de folkloristische en andere festiviteiten. In totaal telt de gemeente niet minder dan twaalf marsen van Entre-Sambre-et-Meuse (gerenommeerde marsen in het gebied tussen Samber en Maas), waarvan er vier door Unesco erkend zijn als meesterwerken van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat kwartet bestaat uit de mars van Saint-Fiacre (de heilige Fiacrius) in Tarcienne, van Notre-Dame (Onze-Lieve-Vrouw) in Walcourt, van Saint-Eloi (Sint-Elooi) in Laneffe en van Saints-Pierre-et-Paul (de heilige apostelen Petrus en Paulus) in Thy-le-Château. Op de feestkalender van Walcourt staan daarnaast ook de traditionele ‘Grands Feux’ (grote vuren om het einde van de winter te vieren), de carnavalsfeesten en de ‘ducasses’ (het Waalse woord voor volksfeest). Die brengen alle bewoners, ongeacht hun leeftijd en persoonlijke smaak, samen in een ongedwongen, vrolijke sfeer.

Het toppunt van traditie in Walcourt is het verhaal van de pot met 4 oren. Als u een tussenstop maakt in een van de plaatselijke cafés, krijgt u daar mogelijk uw Keizer Karelbier in geserveerd! Volgens de legende is dat te wijten aan een onhandige herbergierster die er maar niet in slaagde de keizer zijn bierpul bij één oor te laten vastnemen. Dus zette zij er een tweede oor aan… en een derde… Bestel er nog eentje en u krijgt het hele verhaal ongetwijfeld in geuren en kleuren te horen!

Sportieve en culturele gemeente

U vindt in Walcourt niet alleen maar folklore, tradities, natuur en patrimonium. Sportievelingen zijn hier de koning te rijk. De gemeente beschikt onder meer over twee polyvalente sportzalen, waarvan één nog maar net volledig gerenoveerd is. Daarnaast zijn er nog zes voetbalclubs, een basketbalclub, clubs voor wielertoeristen (de gemeente vormt jaarlijks het toneel voor de mountainbiketocht Raid’Heure) en een vrij toegankelijke sportzone (onder de noemer ‘sport voor iedereen’) waar wie dat wil in openlucht diverse activiteiten kan beoefenen (zoals volleybal, minivoetbal, badminton, basketbal enz.). De onmiddellijke nabijheid van de sport- en ontspanningsmogelijkheden op en rond de Meren van de Eau d’Heure, waaronder een resem watersporten, maakt het allesomvattende aanbod compleet.

Ook cultuurliefhebbers kunnen in deze fusiegemeente hun hart ophalen. Het plaatselijke cultureel centrum organiseert en ondersteunt tal van projecten en culturele events met en voor de bewoners van Walcourt. U ontdekt er zowel binnens- als buitenshuis (bv. in een park, op een plein of in een kasteel) activiteiten voor het hele gezin, workshops, verrassende voorstellingen, gespreksavonden en ontmoetingen rond uiteenlopende thema’s.

Alle diensten aanwezig

Als stad biedt Walcourt alle faciliteiten en diensten die zich u maar kan wensen. De fusiegemeente is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dankzij het station en de verschillende treinhaltes spoort u eenvoudig naar Charleroi. De TEC-buslijnen brengen u van het centrum naar de omliggende dorpen en iets verder gelegen gemeenten zoals Philippeville, Chimay en Couvin. Walcourt telt 9 scholen (voor het secundair moet u naar Gerpinnes, Philippeville of Charleroi) waarvan één een Nederlands taalbad aanbiedt, een academie, een centrum voor expressie en creativiteit en een bibliotheek. U vindt er grote en kleine winkels, gaande van buurtwinkels (zoals de krantenwinkel, slager of bakker) over supermarkten tot handelszaken van lokale producenten. Wie van gastronomie houdt, kan in de vele cafés, restaurants en brasserieën terecht. En afsluiten kan altijd met een biertje uit de fameuze pot met vier oren! Alleen al die ervaring maakt een bezoek aan Walcourt de moeite waard. Eens u de vele andere troeven ontdekt hebt, wil u misschien wel nooit meer weg…

De sterke punten

Praktisch

  • Doorkruist door de N5, dicht bij de E420
  • Station in Walcourt en treinhaltes in Berzée, Pry en Yves-Gomzée (lijn 132 tussen Charleroi-Zuid en Couvin)
  • Verschillende TEC-buslijnen waarmee u onder meer eenvoudig naar Charleroi, Philippeville, Chimay en Couvin reist
  • Medisch huis
  • Bedrijvenpark van Chastrès

Leefomgeving

  • Semi-stedelijk centrum met een middeleeuws verleden, omringd door een weinig bevolkte landelijke omgeving
  • Typische plattelandsdorpjes met mooie stenen huizen
  • Glooiende landschappen met veel landbouwgronden en bossen

Vrije tijd

  • Met de wagen op 10 minuten van de Meren van de Eau d’Heure
  • 2 polyvalente sportzalen (Laneffe en Walcourt)
  • Cultureel centrum van Walcourt