Hogescholen en universiteiten (18+)

Charleroi Métropole biedt diverse hogere opleidingen (bachelor en master), ingericht door verschillende hogescholen en universiteiten, voor jongvolwassenen en volwassenen die zich willen bijscholen.

Universiteiten

Universiteiten

De Université Libre de Bruxelles (ULB), de Université de Mons (UMONS) en de Université Catholique de Louvain (UCL) organiseren verschillende opleidingen in de metropool. Voorbeelden zijn opleidingen in sociale en menswetenschappen, managementwetenschappen, engineering, informaticawetenschappen, arbeidswetenschappen, volksgezondheid, biochemie, biologie, psychologie en pedagogie, ruimtelijke planning en stedenbouw enz. Deze universiteiten blijven hun aanbod trouwens aanvullen!

Een toekomstige universitaire campus

Een nieuwe universitaire campus, de vrucht van een samenwerking tussen de ULB, UMONS, de open universiteit, de provincie Henegouwen en de stad Charleroi, opent binnenkort in het universiteitsgebouw Zénobe Gramme, in hartje Charleroi.

Hogescholen

Hogescholen

Het hoger onderwijs van het korte en lange type in hogescholen brengt ruime 6000 studenten samen in Charleroi Métropole. Het heeft een uitgebreid aanbod in domeinen zoals verpleegkunde, landbouwwetenschappen, communicatie, human resources, rechten, elektromechanica, luchtvaartaerodynamica, industriële wetenschappen (ingenieur), engineering en sociaal werk, transities en sociale innovaties, buitenlandse handel, boekhoudkunde, vastgoed, technisch gebouwbeheer, domotica, informatica, beheersinformatica, medische biologie, ergotherapie, kinesitherapie, podologie, opvoedkunde en onderwijs of maatschappelijk werk.

Grote hogescholen in de metropool zijn Haute Ecole Provinciale du Hainaut – Condorcet (HEPH) en Haute Ecole Louvain en Hainaut (HElha)

Een studentenkamer vinden

Een studentenkamer vinden

Een kot, studio, appartement, … Er zijn verschillende soorten studentenwoningen in Charleroi Métropole. Hier enkele websites die u kunnen helpen in de zoektocht naar een studentenwoning: studentendorp La Vigie en de lijst met studentenkamers in Charleroi Métropole (www.kotcharleroi.be/, www.student.be/fr/kots-a-louer, www.kots.be/kots/ , www.ikoab.com/fr/, www.student.be/fr/kots-a-louer, logement intergénérationnel)