Lokaal consumeren in Charleroi Métropole? Volg de gids …

Lokaal consumeren in Charleroi Métropole? Volg de gids …

Février sans supermarché (februari zonder supermarkt), steun om voeding weer lokaler te maken, duurzame kantines, burgercoöperatieven … Er worden tal van acties ondernomen om een meer verantwoorde, milieuvriendelijke en gezonde consumptie te bevorderen. Dat is goed voor ons welzijn, dat van de toekomstige generaties en dat van onze planeet.

Wilt u graag op uw niveau actie ondernemen en ‘lokaal’ winkelen in Charleroi Métropole? Eerder in een winkel? Op de boerderij? Online? Dan vindt u hier een overzichtje …

In de winkel

Als u bij het plannen van de wekelijkse maaltijden om de boodschappen online te bestellen, systematisch de room vergeet, dat kruid dat cruciaal is voor de smaak of de kaas om te gratineren … Als u zich rond 18 uur begint af te vragen wat er ‘s avonds op tafel komt … dan is plannen allicht niet uw ding! De verleiding van de supermarkt met zijn (dubbel) verpakte producten, van verre of onzekere oorsprong, is dan groot. Maar er bestaan ook lokale en verantwoorde alternatieven!

Denk bv. aan Coopeco, een coöperatieve die iedereen toegang biedt tot kwaliteitsvoeding tegen betaalbare prijzen, met een aanpak die het milieu en de mens respecteert. De winkel functioneert via de actieve deelname van de leden, die elk naar gelang van hun vaardigheden een bijdrage leveren.

Biocap in Marcinelle biedt u een compleet assortiment lokale en seizoensproducten. Het merk, met 5 winkels in België, omschrijft zichzelf als ‘een grote ruimte die volledig gewijd is aan een ecologische visie op consumptiegewoonten waar alle dagelijkse benodigdheden te vinden zijn, van voeding tot cosmetica en schoonmaakproducten’.

Woont u in het zuiden van de Métropole? Duw dan eens de deur open van Tournesol in Chimay, een biologische winkel die sinds de opening 20 jaar geleden is blijven groeien en nu op 350 m² meer dan 300 merken aanbiedt. Of probeer  Nature Nature in Philippeville, dat naast een breed assortiment producten, verspreid over 3 verdiepingen, ook opleidingen en workshops aanbiedt.

Meer in het noorden van de Métropole? Tom@home in Ransart levert u producten die uitsluitend in België zijn gemaakt. En het bedrijf heeft een eigen leveringsdienst. Welkom ook bij de Comptoir du Bio in Courcelles. U vindt er een compleet aanbod voedings-, verzorgings- en schoonmaakproducten die meestal in bulk worden verkocht. De “comptoir du Bio” biedt sinds kort ook fruit- en groentemandjes aan. In Fleurus is er de Marché bio, die een verleidelijk assortiment streekproducten aanbiedt, uitsluitend afkomstig van biologische landbouw (lees ons artikel over dit onderwerp), of Pau en vrac, een kruidenierswinkel met streek- en bulkproducten, waar de goedlachse Pauline u met plezier ontvangt!

Waar u zich ook bevindt in de Métropole, vergeet niet de afdelingen met streekproducten te ontdekken die in sommige supermarkten snel populairder worden …

Rechtstreeks bij de producent

Sommige producenten hebben een boerderijwinkel. Een kortere afstand tussen veld en bord is er niet!

Vind ze op onze interactieve kaart.

Door online een bestelling te plaatsen

Bent u een ‘click & collect’-fan? Doet u graag boodschappen vanuit de sofa wanneer de kinderen in bed liggen? Groenten hier, vlees daar, zuivelproducten ergens anders, kilometers op de teller en een zaterdagochtend die al voorbij is voor hij goed en wel is begonnen … dat is niets voor u?

Dan is het is wel zo fijn dat sommige coöperatieven en organisaties u het leven gemakkelijker maken!

Het principe is simpel: plaats uw bestelling op de gekozen website en haal uw verse en lokale producten op in een afhaalpunt! Eenvoudiger kan het niet … Vlees, groenten, fruit, zuivelproducten, brood en gebak, droge producten, schoonmaakproducten … keuze te over.

La Botte Paysanne biedt producten aan uit de omgeving van Sivry-Rance en Chimay. De landbouwwinkel is open op vrijdagmiddag en zaterdagochtend. Je kunt er brood, vlees en zuivelproducten afhalen of rechtstreeks inkopen bij de producenten.

De coöperatieve CoopESEM werd opgericht in 2017 en is vooral actief in de gemeenten Gerpinnes, Walcourt, Cerfontaine, Couvin, Philippeville, Viroinval, Ham-sur-Heure-Nalinnes, Mettet, Doische en Florennes. Plaats uw bestelling vóór woensdagavond en haal uw mand vrijdag op bij van de 4 afhaalpunten.

Kies uw Commun’Halle in Ham-sur-Heure-Nalinnes, Montignies-sur-Sambre, Montigny-le-Tilleul, Mont-sur-Marchienne of Tarcienne, geef uw bestelling door en kom uw levensmiddelen op het aangegeven tijdstip en rechtstreeks bij de producenten afhalen.

La Ruche qui dit Oui! van Tarcienne, Charleroi, Aiseau-Presles, Pont-à-Celles, Seneffe of Chapelle-lez-Herlaimont verwelkomt u volgens hetzelfde principe!

Eat’s Local, de nieuwkomer in Charleroi Métropole, biedt u niet alleen de mogelijkheid uw boodschappen lokaal en in een paar klikken te doen, maar ook bij u thuis te laten afleveren (op vrijdag) voor slechts 3 euro! De service is zelfs gratis als uw bestelling minstens 65 EUR bedraagt. De gemeenten van de Métropole die momenteel worden bediend zijn Charleroi, Montigny-le-Tilleul, Ham-sur-Heure-Nalinnes, Courcelles, Châtelet, Les Bons Villers, Fleurus, Pont-à-Celles, Farciennes, Aiseau-Presles en Gerpinnes.

Zoals u ziet, zijn er veel manieren om uw koelkast in Charleroi Métropole op een verantwoorde manier te vullen. Welke van deze lokale consumptiemanieren passen het best bij u? Aan u om ze te proberen en, ongetwijfeld, te omarmen!

Als u nog andere manieren kent om lokale producten te verkrijgen in Charleroi Métropole, laat het ons weten, dan vullen we dit artikel aan! (info@charleroi-metropole.be).